Elijah Wood

Elijah Wood

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1804

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nume alternative: Elijah Jordan Wood
Nascut(a): 28 ianuarie 1981 in Cedar Rapids, Iowa, SUA
Inaltime: 168 cm

Elijah Wood este un actor american ce a cunoscut succesul inca de la varsta de 9 ani. A jucat in trilogia Stapanul Inelelor, Bobby, Eternal Sunshine of the Spotless Mind, Sin City, Green Street si Paris, je t'aime.

Cariera

Inainte sa se mute impreuna cu familia la Los Angeles si sa obtine roluri in filme, Elijah Wood a lucrat ca model si a aparut in reclame. Ulterior, a fost distribuit intr-Elijah Woodun rol minor din videoclipul piesei Forever Your Girl, cantata de Paula Abdul. Au urmat aparitii in Child in the Night, Back to the Future Part II si Avalon, alaturi de Aidan Quinn, film ce a fost nominalizat la patru premii Oscar.

In 1990, Elijah Wood a fost distribuit in Internal Affairs alaturi de Richard Gere, in Paradise impreuna cu Melanie Griffith si Don Johnson, in Radio Flyer si in Forever Young, cu Mel Gibson si Jamie Lee Curtis. In 1993, a aparut in The Adventures of Huck Finn, The Good Son, The War alaturi de Kevin Costner si in North. In 1997, Elijah Wood a fost distribuit in pelicula The Ice Storm semnata de Ang Lee, dar si in Oliver Twist, in regia lui Tony Bill.

Dupa o perioada de avant in ceea ce priveste aprecierile critice primite din partea specialistilor, Elijah Wood a aparut in Deep Impact si The Faculty, filme care nu i-au solicitat prea tare talentul, insa care au avut un succes financiar nesperat. 

In 1999, actorul a fost distribuit in rolul lui Frodo Baggins in Stapanul Inelelor: Fratia Inelului, prima parte a trilogiei. Elijah Wood i-a avut parteneri de platou pe Ian McKellen, Liv Tuler, Orlando Bloom, Cate Blanchett, Christopher Lee, Viggo Mortensen si Karl Urban.  Au urmat aparitii in Ash Wednesday, The Adventures of Tom Thumb and Thumbelina si All I Want

In 2002, Elijah Wood si-a reluat rolul lui Frodo in Stapanul Inelelor: Cele Doua Turnuri si, un an mai tarziu, in Stapanul Inelelor: Intoarcerea Regelui, cea de-a treia parte a trilogiei. In 2012, joaca din nou in rolul lui Frodo in The Hobbit: An Unexpected Journey.

In 2004, Elijah Wood a fost distribuit in Stralucirea Eterna a Mintii Neprihanite, alaturi de Jim Carrey si Kate Winslet. Filmografia sa mai includ Sin City, Everything is Illuminated, Paris, je t'aime, Bobby si Happy Feet. Filmul din urma a incasat peste 380 de milioane de dolari din intreaga lume si a fost nominalizat la Globurile de Aur. De asemenea, a castigat un premiu Oscar si un trofeu BAFTA pentru Cea mai buna animatie. 

In 2007, Elijah Wood a aparut in drama Day Zero, ce s-a lansat in cadrul Festivalului de Film Tribeca. A jucat apoi in The Oxford Murders, in serialul Wilfred, in Happy Feet Two, Treasure Island si Revenge for Jolly!.

In perioada 2012-2013, Elijah Wood si-a anuntat prezenta in The Narrative of Victor Karloch, The Hobbit: An Unexpected Journey, The Hobbit: There and Back Again si Black Wings Has My Angel.

Viata personala

Elijah Jordan Wood s-a nascut pe 28 ianuarie 1981 in Cedar Rapids, Iowa, SUA, intr-o familie cu origini britanice, germane, austriece si daneze. A inceput sa joace inca din scoala primara, cand aparea in piese pentru copii precum Sunetul Muzicii si Vrajitorul din Oz.

Elijah Wood Frodo

In mai 2006, Autograph Collector Magazine l-a inclus pe locul 7 in clasamentul 10 Best Hollywood Autograph Signers. Este implicat in actiuni caritabile pentru Keep Child Alive, YouthAIDS sau pentru intrajutorarea locuitorilor din orasul chilian Curepto, grav afectat in 2010 de un cutremur cu magnitutdinea de 8,8 grade. De asemenea, Elijah Wood a traversat Cascada Victoria pe franghii in cadrul show-ului Adrenaline Junkie gazduit de Jack Osbourne.