Cisnadioara

Cisnadioara

Detalii

CategoriiTurism
TaguriSibiu
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4647

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cisnadioara este un sat sasesc aflat in judetul Sibiu, foarte aproape de oraselul Cisnadie. Cisnadioara este un loc care atrage tot mai multi turisti an de an, fiind destul de dezvoltat si pe plan cultural.


Prima atestare documentara a satului se face in anul 1223 printr-un act de donatie care preciza donarea bisericii din deal manastirii cisterciene din Carta. Totusi, sapaturile arheologice dovedesc ca exista o asezare mai veche, pe acelasi deal, inca din perioada La Tene.

Cisnadioara - biserica fortificata - detaliu


Cisnadioara - biserica fortificata - detaliu

La Biserica-cetate din deal, in 2007, perioada in care Sibiul era Capitala Culturala Europeana, trupa Anathema a sustinut un concert acustic. Tot in Cisnadioara, la Biserica Evanghelica se afla cea mai veche orga cu tuburi din tara noastra.


Satul sasesc se afla la 10 km de orasul Sibiu, iar accesul se face inspre Rasinari, apoi urmeaza un drum de 5 km inspre Cisnadioara. Satul este situat in panta lina si e format din dealuri. Aici exista un singur varf stancos, chiar in partea sudica, iar aici intalnim biserica fortificata. Din aceeasi directie se pot vedea, in departare, Muntii Cibin.


Biserica fortificata

Localnicii si turistii familiarizati cu locul ii spun cetatea, aceasta este situata, dupa cum am amintit, in varful unui deal stancos si arata precum o bazilica mai scurta, cu trei nave. Este inconjurata de fortificatii pe toate partile. Biserica Fortificata a fost construita intre anii 1162 si 1223 si este una dintre cele mai vechi si de marca constructii ale stilului romanic din Romania.

Cisnadioara - centru


Cisnadioara - centruIn interior se gasesc placi comemorative care au gravate numele soldatilor germani si austro-ungari care au luptat in 1916 in zona Sibiului.


Concertul amintit, al trupei Anathema, a avut loc aici, in cadrul festivalului Artmania, pentru ca biserica este cunoscuta pentru acustica sa. Acesta nu este primul concert sustinut aici, se mai organizeaza de asemenea si piese de teatru, expozitii, alte spectacole, dar si inregistrari audio.


Biserica evanghelica
Cisnadioara - biserica evanghelica


Cisnadioara - biserica evanghelica

Aceasta biserica se alfa chiar in centrul satului, este foarte usor de ajuns acolo, deoarece se remarca prin maretia specifica bisericilor evanghelice. In curtea cladirii se poate vedea o fantana si un monument ridicat pentru soldatii morti in Primul Razboi Mondial.


Biserica evanghelica se afla unde era candva o biserica in stil gotic, in urma careia a ramas numai turnul Biserica de acum a fost construita, pe final, in stil baroc, iar constructia a fost finalizata in anul 1764.


Pentru turisti

Desi este un sat mic, cei care il administreaza i-au mirosit atractia turistica. La fel au facut si localnicii sau cei care voiau sa faca o investitie oarecum profitabila. Asadar, Cisnadioara nu duce lipsa de pensiuni sau alte locuri de ramas peste noapte. Gasesti aici si pensiuni foarte luxoase, cu restaurant, care sunt chiar in centru, in zona cetatii, dar si altele, normale, decente, la cativa pasi, inspre Cisnadie sau Sibiu.


Cisnadioara este un sat linistit care-si asteapta vizitatorii dornici atat de plimbare, cat si de relaxare. Este un loc perfect unde poti sa-ti petreci un weekend. Caci in doua zile ai timp suficient pentru a vizita tot ce are satul de oferit, dar si pentru a te linisti.