Despre ce viseaza bebelusii?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5278

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bebelusi dormind constituie o imagine cat se poate de incantatoare si pasnica, o expresie a puritatii inca neatinse de derapaje morale. Iar cand bebelusul zambeste in somn, legenda spune ca vorbeste cu ingerul lui pazitor. De fapt, ce fel de spectacole fantastice se deruleaza acolo, ca dupa cortina trasa a unei scene de teatru, careia spectatorii din primul rand ii vad doar unduirile? Sau scena va ramane cu desavarsire goala?


Visele bebelusilor sunt un mister aproape total, pentru ca micutii nu se pot trezi sa le povesteasca visul mamei lor. Inca nu pot comunica decat superficial cu lumea din jur, avand un clasor rudimentar de mijloace. Potrivit psihologului David Foulkes, unul dintre expertii mondiali in pediatrie, oamenii sunt, adesea, tentati sa puna semnul egal intre abilitatea de a comunica a copilului lor (sau, mai degraba, incapacitatea de a comunica pe larg) si abilitatea lor de a visa.



„Daca un organism da dovada ca este capabil sa interpreteze realitatea, atunci trebuie sa ne imaginam ca va putea si visa",



afirma el. Foulkes este autorul cartii intitulate „Children’s Dreaming and the Development of Counsciousness" (Visele copiilor si dezvoltarea constiintei), aparuta in 2002. Totusi, el sustine ca datorita experientei extrem de limitate a bebelusilor si imaturitatii creierului lor, ei nu au vise, cel putin in prima parte a vietii lor. Aceasta ipoteza are si girul altor neurologi, in pofida faptului ca bebelusii intra foarte rapid in faza REM a somnului lor – cea caracterizata prin visare, in cazul adultilor – cand miscarile globilor oculari indica urmarirea unui spectacol oniric in desfasurare.


Noii nascuti isi petrec jumatate din timpul lor de somn in faza REM, ceea ce ar echivala cu ore intregi de visare pentru adulti. In decursul perioadei REM bebelusii isi misca si membrele, iar scanarile cerebrale se termina cu aceleasi grafice in zigzag, indicand activitati intense ale creierului. Spre comparatie, adultii petrec doar un sfert din perioada lor de somn in faza REM, iar restul in faza lipsita de vise, marcata de unde cerebrale cu evolutie lenta.




bebelus


bebelus visand




Daca bebelusii viseaza in faza lor REM, atunci echivalentul in timp ar fi cam de opt ore. Ar fi un efort imens de interpretare a celor cateva imagini retinute de creierul bebelusilor in perioada lor constienta si se crede ca pentru ei faza REM ar avea un cu totul si cu totul alt rol: permite creierului sa-si construiasca primele cai neurale, sa le integreze si sa le dezvolte pentru a pregati instalarea limbajului articulat.


Un indiciu ar fi si faptul ca puii pasarilor invata „limbajul", invata sa cante in timpul fazei lor REM din timpul somnului. In cazul bebelusilor, in timp ce se desfasoara modelarea cailor neurale, lor le lipsesc reperele pentru a se putea imagina eroii unor evenimente sau sa viseze jucarii fanteziste. Visarea este un proces cognitiv care apare in primele stadii ale copilariei, odata ce micutii au dobandit capacitatea de a-si imagina vizual. Potrivit cercetarilor efectuate de Foulkes si colegii sai, chiar si visele copiilor de 4-5 ani sunt descrise de ei ca statice si destul de sarace in evenimente, fara incarcatura emotionala si amintiri persistente.


Visele antrenante, cu structura narativa complexa, apar pe la 7, 8 ani, la varsta cand copiii dezvolta o intelegere clara a propriei lor identitati. Cercetatorii cred ca este necesara existenta constiintei de sine pentru realizarea prezentei proprii a copilului in vise. De fapt, modul in care copilul se identifica pe sine se traduce si in complexitatea si calitatea viselor, a incarcaturii lor cognitive sau emotionale. El trebuie sa stie ca este aceeasi persoana in vis, chiar daca are un alt nume.


Cand cercetarile neurologilor se apleaca asupra viselor bebelusilor, concluziile acestora sunt dezamagitoare: ei nu prea viseaza, cu toate ca mintea lor este implicata activ in perioada de somn, existand si faza REM. Dar daca nu se viseaza pe sine, in iuresul unor evenimente fantastice, intr-un Neverland nicicand imaginat altundeva, poate ca bebelusii chiar vorbesc cu ingerii.