Depresia postnatala la barbati

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3061

Voteaza & Distribuie

Descriere

Depresia postnatala nu este la fel de des intalnita la barbati cum este la femei - aproximativ unul din 25 de tati manifesta simptome de DPN, comparativ cu una din 10 mame, dar efectele ei nu sunt mai putin daunatoare sanatatii si mentalitatii tatalui afectat. Simptomele difera de la persoana la persoana, dar sunt in mare masura identice cu cele manifestate de mame: se simt coplesiti si izolati, nu se pot concentrara, pofta de mancare le este adesea afectata, iar timpul alocat somnului este dedicat grijilor si gandurilor negre.

Lista de simptome este cuprinzatoare, iar studiile despre depresia postnatala masculina concluzioneaza ca barbatii au mai multe sanse sa devina ostili si agresivi ca raspuns la simptomele cu care se confrunta, in efortul de a se impaca cu schimbarile radicale prin care trec.

Depresia postnatala il face pe tata sa se simta inutil si coplesit, si ca urmare exista riscul ca el sa devina foarte introvertit si retras. Acest lucru nu are impact numai asupra starii lui de sanatate, ci are de asemenea un efect negativ asupra dezvoltarii copilului sau, care are nevoie de interactiunea cu ambii parinti.

In 2008, un studiu intitulat „Copiii din anii '90", efectuat de Universitatea din Bristol a descoperit ca depresia postnatala la barbati poate avea efecte psihologice de lunga durata asupra copiilor lor. Descoperirile lor au fost publicate in doua parti: prima, publicata in 2005, a concluzionat ca baietii care li s-au nascuti tatilor deprimati au de doua ori mai multe sanse de a dezvolta probleme comportamentale de la varsta de trei ani si jumatate.

A doua parte a acestui studiu elaboreaza pe acest subiect si sugereaza ca aceste complicatii pot continua pana la maturitatea timpurie. Practic, daca un tata sufera de depresie postnatala si nu si-o trateaza, copilul lui ar putea avea serioase dereglari comportamentale.