Depresia la copii

Depresia la copii

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2666

Voteaza & Distribuie

DescriereDepresia la copii


Depresia la copiiDepresia nu este o „stare de spirit" doar a adultilor. Din pacate, si copiii pot face depresii, cu efecte deloc neglijabile daca nu sunt tratate. O definitie posibila a depresiei o descrie ca pe o stare coplesitoare de disperare, tristete si lipsa oricarei motivatii si auto-aprecieri. Tristetea ii incearca pe multi, din cand in cand, strecurand o nuanta amara in viata de zi cu zi, insa pentru un depresiv, tristetea devine o stare permanenta, modul in care-si traieste fiecare secunda de viata.Cauzele depresiei

Cauzele depresiei nu sunt complet intelese, la declansarea ei putand concura o mare varietate de factori, cum ar fi pierderea unei persoane dragi (la copii, ruperea unei prietenii poate duce la depresie), boala, stresul zilnic, problemele de familie (cand parintii ajung la divort) si probleme legate de persecutii la scoala din partea altor copii. Unii dintre copii sunt mai rezistenti la dificultati si nu cedeaza usor, altii insa nu fac fata si devin victimele depresiei. Unele caracteristici genetice si tendinte de familie ii pot face pe unii copii susceptibili la depresie.


Cine risca sa devina depresiv?

Pe la inceputul anilor ’80, multi psihiatrii credeau despre copii ca sunt incapabili sa treaca prin experienta depresiei pentru ca le lipseste maturitatea emotionala pentru a se simti deprimati. Oricum, multi copii se simt, uneori, deplorabili. Cel putin 2% dintre copiii sub 12 ani se lupta cu o depresie semnificativa, iar cand ajung la anii adolescentei procentul lor ajunge la 5%. In termeni mai largi, asta ar insemna ca in fiecare clasa de la scoala exista cel putin un copil depresiv. Mai mult de jumatate dintre adultii care devin depresivi afirma ca pot stabili momentul instalarii depresiei inainte de implinirea varstei de 20 de ani.


Simptome ale depresiei la copii

Exista multe simptome legate de depresie, ceea ce o face dificil de depistat. Semnele cele mai comune ale depresiei la copii includ: lipsa voiosiei, mai tot timpul, migrene si dureri de stomac prelungite, oboseala si alte suferinte fizice vagi, care nu par sa aiba o cauza clara; petrecerea unui timp excesiv de mult in pat, insa dormitul este problematic si copilul se trezeste dimineata devreme; rezultate scolare proaste, modificari majore in greutate, iritabilitate, sau, din contra, un comportament introvertit; pierderea interesului fata de hobby-urile obisnuite, simtaminte de nimicnicie, lipsa auto-aprecierii; ganduri suicidale.


Depresia la copii nu este usor de depistat pentru ca ei sunt mai putin capabili sa se exprime emotional si tind, adesea, sa-si exprime starea de spirit prin modalitati fizice. Asa ca unii copii pot deveni tristi, plangareti, retrasi, altii pot fi hiperactivi, creeaza numeroase probleme sau devin agasanti si certareti. Depresia este dificil de descifrat, dar unii copii sunt supusi unor riscuri mai mari din cauza ei, mai ales cei cu unele handicapuri fizice, sau boli, cei care au fost abuzati, ori provin din familii cu probleme, aflate in pragul dezintegrarii.


Tratamentul depresiei la copii

Tratarea acestei afectiuni consta in sedinte de psihoterapie, cand se poarta discutii cu copilul, si, in ultima instanta, administrarea de anti-depresive. Sedintele de psihoterapie pot fi si simple discutii despre familie, prieteni, scoala, pasiuni. Aceste discutii pot constitui un prim pas spre vindecare.


Cu toate ca majoritatea copiilor nu se inscriu cu usurinta in astfel de discutii, ei trebuie sa fie facuti sa inteleaga de ce sunt depresivi, cum pot sa trateze cu problemele din viata lor si cum pot sa-si dezvolte o viziune mai optimista asupra lumii lor. Si la fel ca adultii depresivi, copiii nu se pot pune pe picioare „intr-o clipita", sa se adune de azi pe maine. Depresia este o problema pe termen lung, cu episoade depresive de durata, care se pot intinde si pe o perioada de opt luni, in medie. De obicei, copiii raspund destul de repede la tratament si revin la viata normala intr-un an, doi. Insa nu sunt excluse mici recidive ale depresiei.