De ce nu se pot vedea la TV mai multe meciuri din Europa League?

De ce nu se pot vedea la TV mai multe meciuri din Europa League?

Detalii

CategoriiSport
TaguriFotbal
Ultima actualizareJoi 25 noiembrie 2021
Vizualizari90

Voteaza & Distribuie

Descriere

UEFA Europa League este a doua cea mai valoroasă competiție de fotbal europeană. Aceasta se situează sub Champions League, dar peste Conference League. Europa League a fost înființată în 1971 și a fost numită inițial Cupa UEFA până în 2009. În anul 2009, Cupa UEFA a devenit UEFA Europa League și a fost schimbat odată cu numele și formatul competiției. Europa League se desfășoară anual iar câștigătoarea trofeului va concura pentru Supercupa Europei. Câștigătorul Europa League concurează pentru Supercupa Europei împotriva câștigătorului Champions League.

Europa League la TV

În faza grupelor din Europa League vor participa în noul format din perioada 2021-2024 32 de echipe care sunt împărțite în 8 grupe de câte 4. Câștigătoarea fiecărei grupe se califică în optimile de finală. Echipele care ajung pe locul 2 în fiecare grupă se vor califica în runda preliminară iar acolo li se vor alătura alte 8 echipe care sunt clasate pe locul 3 în Champions League.

8 echipe câștigătoare din runda preliminară vor ajunge în optimi. Echipele care sunt învinse în ultimele două tururi preliminare din Liga Campionilor se califică în ultimul tur preliminar și în faza grupelor din Europa League. Participarea în Europa League este de recompensată cu 1 milion de euro și cu un bonus de 600.000 euro pentru fiecare meci jucat în grupă. Pentru victorie se premiază 1.500.000 euro, iar pentru egal 750.000 euro. Campionul câștigă 100 milioane de euro.

În anul 2021 o surpriză de proporții a venit pentru pasionații de sport din România. O firmă care este din afara țării a câștigat drepturile pentru difuzarea Europa League și Conference League, unde sunt cele mai mari șanse ca echipele din România să activeze. UEFA a scos la vânzare următorii 3 ani, perioada 2021-2024, doar că de data aceasta nu au mai venit la pachet și Champions League și Europa League, pentru a transmite meciuri live, la fel ca în anii trecuți.

UEFA a organizat o licitație separată pentru fiecare dintre competițiile UCL; Europa League și Champions League. Champions League a rămas la aceleași televiziuni până acum, în schimb Europa League și Conference League au fost câștigate de către o firmă care nu deține nici măcar un post TV în România.

Firma care a câștigat drepturile de difuzare pentru Europa League și Conference League este Saran Holding Group, care este din Turcia. Saran Holding Group este foarte bine poziționată în industria drepturilor de transmisii TV mai ales în competițiile sportive. După ce au fost adjudecate către compania turcească, aceasta are dreptul la rândul ei să le vândă mai departe către cine este interesat.

Având în vedere că în 2022 pierde echipa națională, singura șansă pentru a putea vedea meciuri din cadrul Europa League până în 2026 a fost obținută de grupul Pro TV. Pro TV va transmite în următorii 3 ani competițiile Europa League, Conference League și Cupa Angliei. Nefiind un canal dedicat sportului, nu vom avea acces la toate meciurile, dar o parte dintre acestea vor fi difuzate pe Pro TV și Pro X.