Atingerea piele/piele

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriiubire, Psiholog
Ultima actualizareLuni 6 august 2018
Vizualizari999

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una dintre functiile importante ale pielii este cea de organ de simt.Ea contine receptori pentru durere, presiune, temperatura, receptori tactili si pentru intindere.

Importanta atingerii se releva in toate relatiile interumane pe diferite nivele. Daca pana nu demult copiii nascuti prematur erau izolati complet in incubatoare, azi, in tot mai multe state se incurajeaza atingerea lor cat mai mult de catre parinti. Recuperarea lor e mult mai rapida.

Cei mai vulnerabili din aceasta perspectiva sunt batranii, mai ales cei care si-au pierdut partenerul. S-a observat ca introducerea unor protocoale in nursingul lor (aplicarea unor crème in proceduri de masaj ale fetei, mainilor) ii fac mai fericiti, mananca si dorm mai bine.

Sa ne gandim doar la senzatia de bucurie pe care o lasa grija pe care o au bunicii fata de nepotii lor. Cat de placut este sa-ti tii nepoteii de manuta sau in brate.
Chiar si cand esti singur, fara familie, te poti incarca pozitiv folosind atingerea prin dans sau achizitionand un animal de companie.

Atingerea piele/piele dintre partenerii de cuplu determina un nivel de apropiere foarte intim. Prin actul sexual se elibereaza endorfine care relaxeaza, calmeaza.
Unul din limbajele iubirii este cel de contact-atingere. Asta inseamna de la atingere, mangaiere, masaj, imbratisare pana la sex. Biologia diferita a celor doua sexe implica si nevoi de atingere diferite. Pentru obtinerea unui nivel de excitatie multumitor pentru ambii parteneri e nevoie sa ne amintim ca pentru barbati functioneaza stimularea in zona genitala, iar pentru femei in prima faza nu. Dimpotriva. Zonele sanilor, genitala si feselor ar trebui sa ramana ultimele. Eliberarea de endorfine si oxitocina contribuie la formarea unei legaturi puternice si de incredere cu partenerul.

Atingerea pentru copilul mic este vitala. Conexiunea pe care o are cu mama prin eliberarea de oxitocina il linisteste si-l tine in siguranta. Este ata de puternica incat primeaza in fata hranei.

Ce poti sa faci in fiecare zi pentru a te simti bine? O mare imbratisare de “urs” care sa dureze nu doua secunde, ci pana te simti relaxat. Atunci s-a eliberat oxitocina. Atunci e destul.

Articol furnizat de psiholog Rosu Carmen Alina
psihologcarmenrosu.ro
0748092032.