De ce avem nevoie de știri?

Detalii

CategoriiRegional
Taguristiri
Ultima actualizareJoi 18 august 2022
Vizualizari330

Voteaza & Distribuie

Descriere

Trăim într-o lume care evoluează într-un ritm accelerat și în care totul se mișcă cu o rapiditate ieșită din comun și în care tehnologiile moderne ocupă un loc important în viața cotidiană a omului modern. Știrile sunt la rândul lor o parte integrată din viață noastră de zi cu zi, chiar dacă poate modalitățile clasice de transmitere a acestora au fost oarecum umbrite de noile tehnologii și metode de difuzare. Era digitală în care trăim a schimbat complet modul în care comunicam și în care ne raportam la evenimentele ce se petrec peste tot în lume. Așa cum probabil se știe foarte bine, știrea desemnează un conținut care prezintă o realitate actuală, transmisă apoi prin intermediul unor tehnici de difuzare în masă.

Dacă în trecut, clasicul ziar reprezentă unica modalitatea de a fi la curent cu ceea ce se petrece în lume sau în comunitatea locală, realitatea zilelor noastre este complet diferită. În prezent informațiile pot circula cu o rapiditate ieșită din comun, având în vedere că un simplu click este tot ceea ce ne desparte de informații despre evenimente ce se petrec peste tot în lume. De ce avem nevoie însă de știri și cât de importante sunt acestea în era digitală?

Informația înseamnă putere

Clișeu sau nu, ideea că informația înseamnă putere este una care se menține chiar și în zilele noastre unde am putea spune că are o aplicativitate destul de largă. Principala sursă de informare la care avem acces astăzi sunt știrile, indiferent ca este vorba despre presă scrisă, televiziune, radio sau Internet. Un om informat din surse credibile este un om ce nu poate fi ușor indus în eroare, o persoană care poate face cu ușurință distincție între ceea ce este adevărat sau fals. Ori astăzi când este atât de simplu să partajezi informațiile cu cei din jur, această distincție a devenit mai importantă ca oricând. Epoca digitală permite oricui să scrie despre orice, adevărat sau fals, lucru ce poate influența vieți.

Un om informat este greu de manipulat

A fi la curent cu tot ceea ce se întâmplă în jur reprezintă o modalitate foarte practică de a ne proteja de orice fel de manipulare. Trăim într-un secol în care manipularea poate veni într-o varietate de forme, iar canalele media sunt cel mai simplu mod prin care cineva poate servi informații false despre un anumit subiect. Din acest motiv, regula de aur a jurnalismului spune că este esențial a se verifica orice informație apăruta din cel puțin 3 surse. Fiind bine informat, va fi mult mai dificil să cazi în capcana și să iei ulterior decizii necorespunzătoare.

De unde obținem informațiile?

Informațiile se regăsesc astăzi peste tot în jurul nostru, canalele de comunicare fiind astăzi mai eficiente ca oricând. Indiferent că alegi să te informezi din cărți, ziare, televiziune, radio sau Internet, este absolut esențial ca acestea să treacă printr-un filtru personal înainte de a fi considerate veridice. Din acest motiv, este recomandat să te asiguri că îți obții informațiile numai din surse sigure, de la trusturi de presa cu experiență în domeniu, care la rândul lor se asigura că trec informațiile obținute prin filtrele proprii.