Darren Aronofsky

Darren Aronofsky

Detalii

CategoriiDivertisment
Taguri
Ultima actualizareMiercuri 6 august 2014
Vizualizari1065

Voteaza & Distribuie

Descriere

Nascut(a): 12 februarie 1969 in Brooklyn, New York, SUA
Inaltime: 183 cm

Darren Aronofsky este un regizor, scenarist si producator american, cunoscut pentru productii precum Pi, Requiem for a Dream, The Fountain, The Wrestler si Black Swan. A fost nominalizat de nenumarate ori la Oscar, prima data cu pelicula Requiem for a Dream (Ellen Burstyn castigand la categoria Cea mai buna actrita), apoi cu The Wrestler si Black Swan. Cel din urma a fost nominalizat la cinci premii Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun film si Cel mai bun regizor, castigand doar la categoria Cea mai buna actrita. 

Cariera

Filmul de debut al lui Darren Aronofsky este Pi (Π), realizat in 1997 si sustinut financiar in exclusivitate de donatiile primite de la prieteni si familie. Pelicula a debutat la Festivalul de Film Sundance, unde Aronofsky a castigat premiul pentruDarren Aronofsky cel mai bun regizor. Ulterior, filmul a fost distribuit in cinematografe si a adus incasari in valoare de peste 3 milioane de dolari.

Imediat dupa debutul sau regizoral, Darren Aronofsky a inceput sa lucreze la un nou film, Requiem pentru un vis, ce are la baza omonim scris de Hubert Selby Jr. I-a distribuit in rolurile principale pe Ellen Burstyn, Jared Leto si Jenifer Connelly. Stilul de filmare deosebit, cu cadre foarte apropiate si alternari rapide de scene foarte scurte (montaj ce poarta numele de hip hop montage) i-au adus lui Aronosky aprecieri critice numeroase si nominalizari multiple la Independent Spirit Award. Ellen Burstyn a fost nominalizata la Oscar pentru Cea mai buna actrita, castigand la aceasta categorie in cadrul Independent Spirit Awards.

In 2001, casa de productie Warner Bros. a intrat in negocieri cu Darren Aronofsky pentru a regiza un S.F. ce trebuia sa-i aiba ca protagonisti pe Brad Pitt si Cate Blanchett. Productia a fost amanata din cauza sarcinii lui Blanchett, apoi din cauza retragerii lui Pitt din distributie, insa a fost resuscitata in 2004. In rolurile principale au venit Hugh Jackman si Rachel Weisz. Parerile criticilor si ale publicului au fost si sunt in continuare impartite, insa The Fountain a devenit in timp un film cult ce si-a castigat fani fideli.

Urmatorul proiect regizat de Darren Aronofsky este The Wrestler. Gandul de a face un astfel de film l-a bantuit pe Aronofsky timp de mai bine de 10 ani, iar in 2008, dorinta i s-a implinit. Initial, rolul lui Randy i-a fost atribuit lui Nicolas Cage, insa Cage a abandonat proiectul si a fost inlocuit de Mickey Rourke, la dorinta lui Aronofsky. Pelicula a debutat pe marile ecrane in cadrul Festivalului International de Film de la Venetia, castigand Leul de Aur, cel mai important trofeu al festivalului. Mickey Rourke si Marisa Tomei au fost nominalizati la Oscar, Rourke castigand ulterior un Glob de Aur pentru prestatia sa din rolul principal.

Inca din 2002, Darren Aronofsky a lucrat la scenariul filmului Black Swan, un thriller psihologic despre o balerina din New York. Pelicula a vazut lumina zilei in 2010, cu Natalie Portman in rolul principal si Mila Kunis in rolul secundar. Black Swan a avut premiera in cadrul Festivalului de Film de la Venetia din 2010 si a fost indelung laudat si apreciat de catre critici. Dintre zecile de nominalizari primite la diverse premii si festivaluri, amintim cele cinci nominalizari la Oscar, inclusiv pentru Cel mai bun regizor si Cel mai bun film. Natalie Portman a castigat trofeul pentru Cea mai buna actrita. 

Urmatoarele sale proiecte includ un film horror intitulat XOXO, dar si o adaptare a povestii biblice despre Arca lui Noe.

Viata personala

Darren Aronofsky s-a nascut pe 12 februarie 1969 in Brooklyn, New York, SUA, intr-o familie de evrei. A absolvit Edward R. Murrow High School in 1987, apoi s-a inscris la Universitatea Harvad, specializandu-se in antropologie sociala. 

In 2001, Darren Aronofsky a inceput o relatie cu actrita Rachel Weisz. Patru ani mai tarziu, cei doi s-au logodit. Au impreuna un fiu, Henry Chance, nascut in 2006 la New York. In 2010, cuplul Aronofsky-Weisz s-a destramat, insa cei doi au ramas prieteni in continuare si impart custodia fiului lor. 

Darren Aronofsky si Rachel Weisz