Cum vad bebelusii lumea?

Detalii

Categorii
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4876

Voteaza & Distribuie

Descriere

Multa vreme s-a crezut ca bebelusii se nasc orbi si ca abia mult mai tarziu reusesc sa vada corect... Astazi se stie insa ca un bebelus de cateva ore vede, chiar daca sistemul lui vizual este inca incomplet dezvoltat la nastere. Astfel, un nou-nascut are o acuitate vizuala de circa 60 de ori mai mica in raport cu cea a unui adult, ceea ce inseamna ca nu reuseste sa perceapa detaliile fine. Totusi, la sase luni, acuitatea vizuala ajunge sa fie de doar cinci ori mai slaba decat cea a adultului.

De la doua luni, acomodarea cu distingerea formelor si a figurilor se amelioreaza si, lucru uimitor, la trei luni si jumatate, ea devine superioara capacitatii vizuale a adultilor, din moment ce le permite bebelusilor sa vada clar un obiect situat la 5 cm, ceea ce este posibil pentru adulti. Cat despre campul vizual, daca cel al adultilor este de 180 de grade, cel al unui nou-nascut este limitat la 60 de grade. Dezvoltarea vazul bebelusului este mai lenta in timpul primelor doua luni de viata, apoi creste rapid pana la 8 luni.

Insa acesta ii permite bebelusului sa perceapa figura mamei mai clar de la 30 de centimetri decat daca se afla in tocul usii, aceast fapt integrand si o nevoie de apropiere vizuala intre mama si copil si nu doar o cerinta in dezvoltarea capacitatii vizuale. Un nou-nascut vede neclar, dar vede, si va vedea din ce in ce mai bine. La nastere, el vede suficient de bine pentru a putea sa perceapa ochii mamei, gura ei si chiar o musca asezata pe nasul acesteia, cind este luat in brate. Astfel cel mic simte prezenta persoanelor din jurul sau si uneori zambetul sau este cea mai potrivita reactie la iubirea oferita.