Cum se joaca dame ? reguli de joc

Cum se joaca dame

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari64137

Voteaza & Distribuie

Descriere

joc_de_dameJocul de dame se joaca in 2, pe o tabla cu 64 de patratele, in format de 8 pe 8, cu 12 piese pentru fiecare jucator. Tablele pot fi si de 10 pe 10, sau chiar 12 pe 12. Obiectivul jocului este simplu, trebuie sa sari peste piesele adversarului pentru a i le captura. Chiar daca Dame este unul dintre cele mai populare jocuri pe tabla pentru doua persoane, multi oameni nu stiu cum sa joace si multi au impresia ca acest joc este similar cu sahul, un alt joc jucat pe o tabla de 64 de patratele, dar acest lucru este doar un mit.

Cum sa joci Dame si sa castigi?

Am stabilit deja ca Dame se joaca pe o tabla de lemn, cu patratele albe si negre (sau rosii). Piesele folosite sunt cilindrice si plate, si, in general, au culorile tablei, alb si negru (sau rosu).

Inceperea unui joc nou
Tabla trebuie pozitionata in asa fel incat pentru fiecare jucator ultimul rand sa se termine cu un patrat alb in dreapta. Dupa ce va alegeti culoarea, dispuneti piesele pe patratelele negre in primele trei randuri. Jocul incepe cu jucatorul care are piesele negre. Acesta trebuie sa mute o piesa pe diagonala inspre partea adversarului.

Instructiuni de mutare si eliminare a pieselor
Jocul se desfasoara doar pe patratelele negre, ceea ce in mod invariabil inseamna ca piesele se deplaseaza numai pe diagonala, si doar inainte. Piesele „incoronate" se pot deplasa si inapoi. Un jucator poate muta o piesa doar pe un singur patrat, dar daca aranjarea pieselor ii permite, poate sari peste piese ale adversarului, scotandu-le astfel din joc. Doar o singura piesa poate fi capturata la o mutare. O piesa scoasa din joc, nu mai intra pe tabla.

Piesele „incoronate"
Cand o piesa se misca pe diagonala, si trece de ultimul rand, este incoronata ca „Rege". Acest lucru ii da piesei puterea speciala de a se deplasa inainte sau inapoi, dar numai pe diagonala. Intr-o astfel de situatie, una dintre piesele scoase din joc este pusa deasupra piesei incoronate pentru a o marca drept rege. Aceste piese incoronate nu doar se muta, ci pot, de asemenea, scoate din joc piesele adversarului, prin mutarea inainte si inapoi.

Castigatorul
Un jucator castiga jocul, fie atunci cand ii scote adversarului toate piesele de pe tabla, fie atunci cand adversarul nu mai are unde sa faca o mutare, deoarece toate piesele lui sunt blocate. Desi multora li se pare ca jocul seamana destul de mult cu sahul, este doar o conceptie gresita. Regulile Damelor si cele ale sahului difera foarte mult. De exemplu, in sah, jocul se termina cu o remiza, atunci cand adversarul nu isi mai poate muta piesele, dar la Dame, daca se intampla asta, jucatorul castiga.

Cum se joaca Dame online

Aparitia Internetului a facut posibil jocul de Dame fara o tabla de joc palpabila si chiar fara un adversar in fata dvs. Puteti sta acasa si juca Dame cu un prieten, care si el se afla acasa la el, sau in lipsa de prieteni, cu orice alt jucator din lume prin accesarea site-urilor web care ofera diverse jocuri online. Tot ce trebuie sa faceti e sa va inscrieti pe un site de jocuri online care are si jocul de Dame si puteti juca de cate ori aveti chef. Veti muta piesele cu ajutorul mouse-ului sau tastaturii.

Cu un timp mediu de 15 - 30 de minute, jocul este o optiune pentru a scapa de plictiseala intr-un mod distractiv.

sursa imagine: wikipedia.org