Cum se ingrijeste un bonsai?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriHobby
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10463

Voteaza & Distribuie

Descriere

Bonsaii sunt replici in miniatura ale arborilor care cresc in salbaticie. Termenul „bonsai" literalmente inseamna in japoneza copac cultivat intr-o tava.



Acestea sunt plante folosite la decorarea interioara a casei, pentru prispa sau in exterior (pe terasa, balcon, etc) in functie de soi.



Arta bonsaiului consta in incercarea de a reproduce identic ceea ce vedem in natura, sculptandu-i urmand diferite tehnici.



Unde, cand, cum sa plantam un bonsai?




Plantati bonsaii intr-un vas mic de lut, cu drenaj, care favorizeaza scurgerea apei si aerarea radacinilor, impiedicandu-le sa putrezeasca. Folositi pamant neutru pentru a putea folosi ingrasaminte de cate ori e necesar.



Bonsaii vor fi asezati intr-un loc unde lumina soarelui este mereu prezenta. Unele specii prefera insa umbra partiala si o zona bine ventilata.



Cum sa tundem un bonsai?



Bonsaii trebuie sa treaca prin 3 etape de tundere:



* prima tundere (a structurii) serveste la punerea bazelor trunchiului. Se face in timpul iernii pentru a preveni pierderea excesiva a sevei

* tunderea de intretinere se face pe tot parcursul anului si serveste la rafinarea formei bonsaiului: se raresc ramurile pentru ca lumina sa patrunda printre fruze.

* ligatura – serveste la formarea trunchiului copacelului, laindreptarea sau la inclinarea lui. Se face cu ajutorul unui fir de cupru sau aluminiu infasurat in jurul trunchiului si ramurilor. Se poate face pe tot parcursul anului, dar fiti atenti sa nu deteriorati frunzele in timpul inmuguririi. Ligatura se pastreaza timp de sase luni pentru lemnul tare, si un an pentru conifere.



Cum intretinem un bonsai?



* Udarea se face in mod regulat, stropindu-se frunzele de sus, sub forma de ploaie, cu o stropitoare speciala pentru bonsai, cand solul este uscat. In timpul verii, udarea se face de 2 ori pe zi. In timpul iernii insa, udati bonsaiul mai rar. Evitat stagnarea apei deoarece provoaca putrezirea radacinilor.



* Ingrasamintele: in special primavara si toamna. Diminuati cantitate in timpul verii si iarna nu folositi deloc, pentru a-i permite plantei un rapaos vegetativ. Evitati „supradozajul" deoarece ardere radacinile.



* Replantarea bonsaiului ar trebui facuta la fiecare 3 ani. Mai frecvent pentru copaceii tineri decat pentru cei maturi. Replantarea va reinnoi substratul saracit si va permite inlaturarea radacinilor prea lungi.



Alegerea soiurilor de bonsai



Pentru a va pastra pomisorul intr-o stare buna si sanatoasa, trebuie sa alegeti speciile adaptate la conditiile de intretinere, cum ar fi taierea fortata, cultivarea intr-un vas, etc ..

In interior se recomanda cresterea speciilor tropicale si subtropicale, cum ar fi bonsai ficus, bonsai carmona, bonsai eugenia, ulmus, serrissa ...


bonsai