Cum sa folosesti aerul conditionat?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAparate aer conditionat, Cum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari2732

Voteaza & Distribuie

Descriere

Una din 1.000 de persoane poate face paralizie faciala daca sta sub jetul de aer si daca trece de la temperatura ridicata de afara la una scazuta din incaperile cu aer conditionat, avertizeaza medicii.

Mult mai frecvente sunt insa nevralgiile, manifestate prin dureri de cap sau de maxilare. Aerul conditionat este totusi necesar ca sa faci fata caniculei, sustin specialistii. Afla cum trebuie sa folosesti aparatul de aer conditionat ca sa nu te imbolnavesti.

Varstnicii sunt mai sensibili
Cele mai frecvente afectiuni cauzate de aerul conditionat sunt nevralgiile din zona cefei.

Daca jetul bate spre tine, exista un risc foarte mare ca nervul din zona cefei sa se irite si sa te doara capul. Variatiile mari de temperatura de afara si din incaperile climatizate pot duce la aparitia nevralgiilor de trigemen, manifestate prin dureri deasupra sprancenei si de maxilar, explicatie data de orice medic orelist.

Paralizia faciala si pareza sunt cele mai grave afectiuni cauzate de diferentele de temperatura si de curent. Varstnicii, femeile cu migrene si cei care au avut sinuzite sau nevralgii sunt cei mai sensibili.

Cei cu paralizie faciala au o jumatate de fata paralizata. Nu se mai pot incrunta si nici sa-si tuguie buzele. In cazul parezei faciale, fata devine asimetrica, explica medicul orelist.

Sfaturi recomandate copiilor
Pe timp de canicula, aerul conditionat este necesar, dar trebuie folosit in mod corect, sustin medicii. Aparatul de aer conditionat trebuie amplasat la sase-noua metri de locul in care stai, iar temperatura trebuie reglata la aproximativ 24-25 de grade Celsius. Poti folosi aerul conditionat si daca ai copii, indiferent de varsta lor.

Nu amplasa aparatul de aer conditionat in camera copilului, ci pe hol, si tine usile deschise, ne sfatuieste orice medic pediatru.

Imbolnavirile cu bacteria legionella nu sunt cauzate de aparatele de aer conditionat. Bacteria legionella se inmulteste si se transmite prin anumite conducte vechi de apa potabila. Acest lucru era posibil in cazul instalatiilor de climatizare de tip vechi care foloseau apa pentru racirea aerului. In ultimii 20-30 de ani, se utilizeaza baterii de racire cu freon.

Aerul conditionat din masina
Aparatul sa nu sufle spre copil

Foloseste aerul conditionat cand calatoresti cu masina. Scaunele pentru bebelus se asaza pe spatele scaunului soferului. Peste varsta de 1 an, copilul poate sta direct pe scaunul masinii, dar nu pe mijloc, ci pe lateral. Aerul conditionat nu trebuie sa sufle spre copil. Este bine ca temperatura sa fie reglata la 20-22 de grade Celsius, ne sfatuieste medicul orelist.

Geamuri deschise cu precautie

Daca deschizi geamurile in masina, temperatura nu scade. In schimb, micutii pot face rinita, sinuzita, otita, faringita sau conjunctivita. Daca nu ai aer conditionat in masina, copiii trebuie sa stea in spate, pe scaunul opus soferului. Acesta poate deschide o treime din geam, ne recomanda medicul orelist.

Nu sta sub jetul de aer, regleaza-l la 25 de grade C si curata filtrele de doua ori pe an, ca sa nu faci paralizie faciala sau infectii respiratorii.