Ce este aerul comprimat și în ce domenii este util

Ce este aerul comprimat și în ce domenii este util

Detalii

CategoriiRegional
TaguriAparate aer conditionat
Ultima actualizareLuni 14 noiembrie 2022
Vizualizari64

Voteaza & Distribuie

Descriere

Un element vital, așa cum este aerul, a devenit de ani buni și o importantă sursă de energie, pe care se pune un accent deosebit mai ales în contextul utilizării de resurse și tehnologii cu un impact minim asupra mediului. Astfel, dacă aerul din atmosferă este indispensabil pentru orice ființă vie, aerul comprimat a devenit indispensabil pentru o multitudine de activități, de la cele mai banale până la cele mai avansate aplicații în diferite domenii. Dacă te-ai întrebat vreodată ce este aerul comprimat și pentru ce avem nevoie de el, acest articol îți va oferi răspunsurile pe care le cauți.

Ce este aerul comprimat

Aerul comprimat este considerat a patra sursă esențială de energie, după apă, curent și gazele naturale, iar materia primă este disponibilă din belșug în atmosferă și nu costă nimic. Ai ghicit, e vorba de aerul pe care-l respirăm, care poate fi transformat în sursă de energie cu ajutorul unor dispozitive numite compresoare. Acestea aspiră aerul din atmosferă și îl supun unei proceduri de compresie, în urma căreia energia cinetică a moleculelor care îl compun crește, imprimând acestora o mișcare mai accelerată. În acest mod, crește presiunea aerului, ceea ce-i permite să pătrundă cu viteză în spații mici.

Aerul sub presiune este eliminat din compresor printr-o supapă de evacuare, fiind folosit pentru umflarea obiectelor gonflabile sau pentru acționa o serie de scule pneumatice. În timpul procedurii de obținere pot apărea vapori sau diferite impurități aspirate din atmosferă, astfel că sunt necesare și anumite produse pentru tratarea aerului comprimat, precum filtrele și separatoarele de condens.

Iată, în continuare care sunt domeniile de aplicabilitate ale aerului comprimat!

Diferite ramuri ale industriei

Aproape că nu există domeniu industrial în care această sursă de energie să nu fie utilizată pe scară largă. Spre exemplu, utilajele folosite pentru extracția țițeiului sau cărbunelui sunt puse în mișcare cu ajutorul aerului comprimat, la fel și cele folosite în industria prelucrătoare. Și în domeniul siderurgiei, construcțiilor, industriei auto, precum și pe alte platforme industriale se folosesc utilaje și scule pneumatice, adică dispozitive acționate cu ajutorul aerului comprimat.

Micile ateliere și unități de producție

Dacă ai trecut măcar o dată pe la o vulcanizare ai observat că prezoanele roților sunt desfăcute în câteva secunde, iar cauciucurile se umflă la fel de rapid cu ajutorul unor dispozitive conectate la un furtun. Acele dispozitive sunt acționate de aerul comprimat produs de o instalație nu la fel de puternică precum cele industriale, însă suficientă pentru a satisface nevoile unui atelier mai mic. Astfel de instalații vei întâlni și la service-urile auto, la vopsitorii și la alte mici ateliere profilate pe activități de producție sau de reparații.

Activități casnice

Chiar și cele mai obișnuite activități casnice pot fi ușurate prin folosirea unui compresor care să-ți furnizeze aer comprimat. Cu ajutorul acestuia poți umfla mai ușor un castel gonflabil, baloanele pentru o petrecere, salteaua de plaja sau roțile de la mașină și bicicletă. Totodată, poți folosi diferite scule pneumatice fără a fi nevoie să le conectezi la priză. Există numeroase scule pentru activități casnice care folosesc aerul comprimat, iar dintre acestea amintim pistolul de vopsit, bormașina, flexul, mașina de înșurubat sau cea de șlefuit. De asemenea, cu ajutorul unui pistol cu aer comprimat conectat la un compresor poți îndepărta ușor praful de pe suprafețe sau frunzele uscate din curte.

Ca o concluzie, trebuie să menționăm faptul că aerul comprimat este o sursă de energie mai ieftină și mai eficientă în comparație cu apa electricitatea sau gazele naturale, iar pentru producerea sa este nevoie doar de un compresor. În funcție de necesități acesta poate fi un dispozitiv de mică putere - perfect pentru activitățile casnice – poate fi unul semiprofesional sau un model special adaptat pentru utilizarea în domeniul industrial.

Sursa foto: Shutterstock.com