Cum sa fii parintele unei adolescente?

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3672

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fiica inseamna totul pentru dvs si relatia cu ea este mai presus de toate relatiile din lume. Dar in ultimul timp ati observat schimbari in comportamentul ei. Modul in care va raspunde, modul in care se imbraca si modul in care vrea sa-si traiasca viata au devenit foarte diferite de ceea ce stiati dvs. Lucrurile din jurul ei se dovedesc a fi numai ale ei: viata ei, prietenii ei, scoala ei, totul pare sa faca parte doar dintr-o lume separata din care parintii sunt exclusi. Nu va mai ofera aceeasi importanta pe care vi-o arata inainte si a devenit din ce in ce mai irascibila si incapatanata. Daca vreuna dintre aceste probleme spune si povestea dvs, atunci un lucru e sigur: fiica dvs intra in adolescenta, iar a fi parintele unei adolescente este o treaba destul de grea.

Parintele unei adolescente

Si e grea din cauza starilor ei care sunt in continua schimbare. Adolescentele devin foarte capricioase si obraznice si vor sa traiasca in functie de regulile si poftele lor. E dificil pentru parinti sa inteleaga aceasta situatie, desi si ei au trecut prin aceleasi transformari, drept urmare parintii sunt de obicei foarte confuzi si nu stiu cum e mai bine sa se comporte cu ele. In astfel de situatii, mama poate juca un rol foarte important: ii poate deveni fiicei cea mai buna prietena, cu care aceasta sa discute liber despre problemele ei, despre bucurii, tristeti sau despre orice se intampla in viata ei. In perioada dificila a pubertatii, fetele se simt mai in largul lor discutand cu mamele decat cu tatii lor. Prin urmare, devine necesar ca mama sa aiba mai multa grija si mai multa atentie pentru fiica ei adolescenta.

De obicei, fetele incearca sa gaseasca pe cineva care sa le poate intelege. Poate gasi acest lucru la prietenii ei, la un iubit, la veri, frati sau chiar la un mentor. Acestuia (sau acestora) li se va dastainui in totalitate, dezvaluindu-si cele mai ascunse secrete. Aceasta legatura devine foarte puternica si ori de cate ori i se va intampla ceva sau va dori sa vorbeasca cu cineva, aceea va fi persoana pe care o va cauta si de la care va cere sfaturi. Deoarece exista modificari si fizice si mentale, o fata are nevoie de mult mai multa atentie si de sprijin suplimentar. Pentru a va face o idee despre cum sa va comportati in aceste situatii va oferim cateva sfaturi.

A fi parintele unei adolescenta va poate da dureri de cap serioase, dar este foarte important sa stiti cum sa gestionati situatia. La aceasta varsta a fiicei lor, parintii trebuie sa fie mult mai rabdatori, mult mai intelegatori si mult mai atenti. Dar pe langa asta mai e nevoie de:

Comunicare

Comunicarea e cel mai bun mod de a va intelege reciproc. Incercati sa comunicati cu fiica dvs cat de mult se poate. Discutati orice cu ei si sa incercati sa intelegeti ce se intampla in mintea ei. Incercati sa purtati o conversatie sanatoasa, si chiar daca va certati, cand se racesc spiritele rezolvati problema pasnic. Scoateti-o in oras, la cina sau la o prajitura sau faceti o simpla plimbare prin cartier sau prin parc si vorbiti. Puneti-va in situatia ei, analizati lucrurile din punctul ei de vedere si oferiti-i variante, dara insa a i le impune.

Cuvinte potrivite la momentul potrivit

Un singur cuvant abuziv o poate supara sau deprima pe fiica dvs. Nu folositi cuvinte gresite si incercati sa vorbiti politicos, fara a striga la ea. Stiti cum se spune „vorba dulce mult aduce". Ei, in cazul adolescentelor, e mai adevarat ca niciodata. Puteti rezolva mult mai multe probleme cu vorba buna decat strigand, urland si enervandu-va. Si chiar cand va certati, feriti-va sa folositi cuvinte dure, acuzatii nefondate sau insulte, deoarece adolescentii sunt ultra sensibili.

Mai putina cearta

Cand fiica dvs face o greseala, faceti-o sa inteleaga care a fost greseala ei, de ce este o greseala si cereti-i sa nu se repete. Daca strigati si o certati de la prima ei greseala, nici nu va intelege, nici nu se va sfii sa o mai faca si data viitoare. Cand o certati, nu urlati la ea pur si simplu, faceti lucrurile cat mai clare si va intelege mai usor ce vreti sa spuneti.

Ascultare

Fiica dvs vrea sa ii pretuiti sugestiile si opiniile. Pentru a putea face asta, trebuie sa o ascultati. Daca credeti ca opiniile si sugestiile ei nu sunt suficient de bune si nu doriti sa le puneti in aplicare, cel putin ascultati-o pana la capat. Abia la sfarsit aratati-i de ce nu sunteti de acord si convingeti-o sa faca ce trebuie.

Strictete

Uneori e nevoie si de putina severitate, pentru ca oricat de frumos ar vorbi parintii cu copiii, unora dintre acestia nu le va pasa foarte mult. Chiar daca sunteti cel mai bun prieten al fiicei dvs, faceti-o sa inteleaga importanta disciplinei. Nu inseamna ca nu trebuie sa ii oferiti libertate, insa acolo unde trebuie, e necesar sa impuneti limite.