Cum a aparut limbajul semnelor?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5606

Voteaza & Distribuie

Descriere

Limbajul semnelor, special conceput pentru persoanele surde, face uz de miscarea degetelor, a buzelor, de limbajul corpului si de gestica pentru a transmite un mesaj. Datorita limbajului semnelor, oamenii cu dizabilitati pot comunica la fel de usor si eficient la fel ca restul lumii fara nici un handicap.

Originea limbajului mimico-gestual dateaza inca de la inceputul erei crestine, atunci cand se foloseau pozitiile mainilor si ale degetelor pentru a transmite intelesul unor cuvinte. Se crede ca limbajul semnelor era folosit pentru Bibliile in limba latina din secolul 10. Cu toate acestea, istoria atestata a limbajuloui dateaza numai din secolul al XVII-lea. In anul 1620, Juan Pablo Bonet, un preot spaniol, a publicat o carte numita „Reducerea literelor si arta de a-i invata pe muti sa vorbeasca". Aceasta a fost considerata primul tratat modern de fonetica si logopedie, care a fondat educatia orala pentru surdo-muti.

Semnele manuale, mentionate in cartea lui Bonet, au ajuns sa fie folosite pentru invatarea persoanelor surdo-mute sa comunice. Inspirat de limbajul semnelor al lui Bonet, Charles-Michel de l\'Epee a publicat in secolul al XVIII-lea o carte care continea alfabete. Prima scoala publica pentru copiii surzi a fost infiintata in 1755, la Paris, de catre abatele de l\'Epee. Prin ea, abatele isi dorea sa sa ii ajute pe surzi sa comunice cu restul lumii, folosind gesturile si semnele manuale. Dupa ce a aflat semnele care au fost deja raspandita in Paris, Abbé dezvoltat sistemul sau semn propriu.

O alta evolutie importanta in istoria limbajului semnelor s-a produs odata cu infiintarea primei Scoli Americane pentru Surzi din Hartford, Connecticut. A fost fondata de Thomas Hopkins Gallaudet in anul 1817. Patruzeci de ani mai tarziu, in 1857, fiul lui Gallaudet, Edward Miner Gallaudet, a fondat o alta scoala pentru surzi, in Washington. Scoala a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de Universitatea Gallaudet in 1864. Acest lucru a consolidat si mai mult procesul de educatie a oamenilor cu dizabilitati auditive.

Astazi, exista un numar destul de mare de limbaje ale semnelor in intreaga lume. Comunitatile de surzi de pe tot globul comunica diferit, prin propria versiune a limbajului mimico-gestual. Exist, insa, si un limbaj al semnelor international, care, dupa cum sugereaza si numele, este folosit la reuniuni internationale, cum ar fi Federatia Mondiala a Surzilor, precum si neoficial, pentru socializare in timpul calatoriilor.