Cum a aparut bioritmul?

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2870

Voteaza & Distribuie

Descriere

Inca din Antichitate, ritmurile naturale ale corpului uman au fost luate in considerare in metodele de tratament si in abordarile vietii spirituala si filosofice. Platon si Aristotel distinsesera deja impartirea tripartita a fiintei umane (fizica, emotionala si intelectuala) pe care o numeau „suflet vegetativ, suflet sensibil si suflet ganditor".

In 1904, medicul Hermann Swoboda, profesor de psihologie la Universitatea din Viena prezinta un ciclu fizic de 23 de zile si un ciclu emotional de 28 de zile. Intre timp, la Berlin, patologul Wilhelm Fliess ajungea la concluzii similare. In 1920, ciclul intelectului pe o perioada de 33 zile este evidentiat de catre Alfred Teltscher din Innsbruck, profesor de inginerie mecanica, care, timp de ani de zile, isi inregistreaza observatiile cu privire la comportamentul cerebral al elevilor sai .

In 1934, Alfred Judt, de profesie inginer si matematician, isi publica tabelele de calcule care permiteau calcularea bioritmului. In 1939, un matematician elvetian, Hans Frueh, a dezvoltat o reprezentare folosind curbele sinusoidale, care se folosesc si astazi pentru bioritm. Al doilea razboi mondial a incetinit serios cercetarile si experimentele in acest domeniu.

In 1958, americanul de origine suedeza, George Thommen, demareaza cercetarile. Intr-un interviu pe 11 noiembrie 1960, la un post de radio local din New York, el a surprins publicul prin estimarea ca actorul Clark Gable, abia recuperat in urma unui atac cardiac, va suferi o recidiva grava pe 16 noiembrie. Intr-adevar, Clark Gable a suferit un al doilea atac de cord si a murit pe 16 noimebrie 1960. In 1964, Thommen scrie si publica prima sa carte, o lucrare de sinteza care vizeaza un public larg si care a avut un succes fulgerator. De atunci inainte, George Thommen a fost considerata ca initiatorul teoriei bioritmului.

Iata, deci, cum s-a nascut bioritmul, care urmand teoria din care este derivat, de la nastere pana la moarte, fiecare fiinta vie suporta influenta a trei cicluri principale: fizic, emotional si intelectual, ale caror faze sunt pozitive sau negative. Dar acestor cicluri naturale, li s-au adaugat alte cicluri: intuitiv, estetic, spiritual sau pasional, care ar conduce la calcule pentru a evalua momentele pozitive si negative in indeplinirea anumitor actiuni.