Cum te poți întoarce la școală dacă ai abandonat-o? Proiect cu finanțare europeană pentru tinerii șomeri fără studii din Județul Dâmbovița

Cum te poți întoarce la școală dacă ai abandonat-o? Proiect cu finanțare europeană pentru tinerii șomeri fără studii din Județul Dâmbovița

Detalii

CategoriiEducatie
Taguriscoala
Ultima actualizareJoi 3 februarie 2022
Vizualizari152

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cu toate că azi încă în multe familii există concepția eronată conform căreia nu ai nevoie de școală ca să reușești în viață, realitatea arată că cei care nu merg la școală sau abandonează școala timpuriu nu fac decât să-și distrugă viitorul. Fără o calificare profesională sau fără o diplomă de studii în mână, este aproape imposibil să-ți găsești un loc de muncă bun și stabil, care să te ajute să-ți întreții familia, să-ți plătești cheltuielile lunare și să-ți acoperi asigurarea pentru o bătrânețe liniștită.

Mulți tineri care abandonează școala se integrează în anturaje nepotrivite, comit infracțiuni și violențe, au copii și își întemeiază o familie la o vârstă prea mică, se confruntă cu depresia, cu neajunsurile financiare și per total, cu un viitor foarte incert și grija zilei de mâine. Studiile și analizele de date realizate de Asociația “Institutul Pentru Politici Sociale” și Inspectoratul Județean Școlar Dâmbovița arată că în special tinerii din mediul rural și cei din cultura roma sunt cei mai vulnerabili în fața abandonului școlar.

Cauzele abandonului școlar sunt multiple În familiile numeroase de la țară, părinții își trimit copiii mai mari la muncă și nu la școală sau îi țin acasă pentru a avea grijă de frații mai mici. Tinerii din familiile destrămate, crescuți de bunici, cu un părinte plecat la muncă în afara țării, părinți divorțați, alcoolici sau cu violență în familie, ajung de multe ori să renunțe la școală mult prea devreme.

Influența familiei are o pondere incredibilă în ceea ce privește acțiunile tinerilor școlari, iar dacă părinții ignoră importanța studiilor sau nu se implică în educația copiilor, de cele mai multe ori acești tineri ajung să renunțe la școală. Indiferent de cauza care a determinat abandonul școlar, Proiectul “Viitorul Începe Azi” vine cu un set de soluții și acțiuni concrete pentru ajutorarea acestor tineri defavorizați. Proiectul este finanțat din bani europeni și implementat la nivelul Județului Dâmbovița de către Asociația “Institutul Pentru Politici Sociale”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița.

E greu să revii pe băncile școlii după o perioadă de absență?

Dacă ai abandonat studiile la un moment dat, probabil că îți spui uneori că ai pierdut trenul acesta. Poate că în prezent ai o familie, ai copii de crescut, ai grijă de părinții în vârstă sau ai alte responsabilități. Poate că nu te mai vezi cu stiloul în mână și cărțile în geantă. Iar dacă ai abandonat școala în clasa a IV-a, să urmezi cursurile de revenire, pe o perioadă de 1 sau 2 ani ți se poate parea foarte mult. Dar, dacă vrei, poți!

Proiectul “Viitorul Începe Azi” funcționează excelent pentru că ține cont de situația concretă a tinerilor NEETs din Județul Dâmbovița. Asta înseamnă că tinerii pot urma cursurile pentru finalizarea studiilor într-un mod foarte flexibil. Cursurile vor fi organizate în regim seral sau în weekend, așa că vei putea să te ocupi în continuare de responsabilitățile și activitățile cotidiene. În plus, programa este astfel structurată și cursurile sunt astfel gândite încât poți termina studiile într-un timp mult mai scurt. Nu va fi nevoie să petreci 4 - 5 ani sau chiar mai mult pentru finalizarea studiilor și primirea unei diplome sau a unei calificări profesionale. Dacă ești implicat, perioada de cursuri va fi cu mult mai mică.

Merită să reiei cursurile din învățământul obligatoriu din mai multe puncte de vedere:

  • Timpul de finalizare al studiilor este mai scurt (1 - 2 ani de școlarizare)
  • Vei putea avea o calificare profesională în domeniul preferat
  • Îți vei putea găsi mult mai ușor un loc de muncă stabil și chiar mai bine plătit
  • Vei putea să-ți întreții familia și nu vei mai avea grija zilei de mâine
  • Înscrierea în proiect este foarte simplă și este gratuită
  • Pe parcursul proiectului, vei primi sprijinul necesar pentru orientarea în carieră
  • Dacă nu știi exact ce meserie vrei să urmezi sau cu ce vrei să te ocupi, persoane specializate pe această parte te vor ajuta să identifici și să-ți dezvolți abilitățile
  • Vei avea chiar ocazia de a pune bazele propriei tale afaceri, dacă îți dorești acest lucru
  • Ai dreptul la educație și ai dreptul la a doua șansă. E grozav că poți relua studiile întrerupte și că poți scăpa de teama ca ușile să ți se închidă ori de câte ori vrei să înaintezi în carieră sau să-ți găsești un loc de muncă mai bun.

Cum te poți întoarce la școală dacă ai abandonat-o?

1. Verifică dacă faci parte din grupul țintă al proiectului Proiectul se adresează tinerilor șomeri care au vârste între 16 și 29 de ani, care nu și-au finalizat studiile (nu au fost deloc la școală sau au abandonat școala pe parcurs) și care locuiesc în Județul Dâmbovița. Vor fi 410 astfel de tineri în total, iar aceștia se vor înscrie în programul “A Doua Șansă” din cadrul Proiectului “Viitorul Începe Azi”. Ei vor fi pregătiți pentru a pătrunde pe piața muncii și a-și găsi mai ușor un serviciu, conform cu pregătirea pe care o au.

2. Contactează Institutul Pentru Politici Sociale Dacă îndeplinești condițiile de acceptare în proiect expuse la punctul 1, în continuare poți lua legătura direct cu Asociația “Institutul Pentru Politici Sociale” pentru a fi îndrumat cu modul în care se va derula întreaga procedură.

Pentru contact, poți merge direct pe pagina oficială a proiectului https://politicisociale.ro/viitorul-incepe-azi/ sau poți suna la numărul de telefon 0756 075 222.

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman.