Cum să stimulezi creativitatea copilului tău cu jocuri educative

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricopii, Jocuri, Jocuri educative
Ultima actualizareVineri 29 octombrie 2021
Vizualizari425

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cele mai bune jucării sunt cele care le permit copiilor să exploreze și să se distreze fără a se limita la un set de reguli foarte rigide. Vorbim, de fapt, despre acele jocuri și jucării orientate în mod natural spre stimularea creativității lor. Printre altele, jocurile educaționale Omfal au un rol esențial în dezvoltarea imaginației micuților, mai ales dacă sunt utilizate de la vârste fragede. Iată cum să stimulezi creativitatea copilului tău cu ajutorul lor:

Conștientizează importanța jocurilor educative în viața copiilor

Ia în considerare faptul că în primii ani de viață cea mai eficientă modalitatate de învățare este prin intemerdiul jocului. Astfel, copiii reușesc să își dezvolte diferite abilități - printre care și creativitatea - și, tototdată, să-și lărgească aria de cunoștințe. O imaginație vastă îi ajutăpe cei mici să dezvolte un comportament interactiv și deschis față de alte persoane cu care intră în contact. Totodată, creativitatea dobândită prin intermediul jocurilor educative îi încurajează să descopere multiple soluții pentru anumite ”probleme”.

Alege jocurile potrivite pentru vârsta copilului

Pentru ca eforturile părinților de a-și ghida copiii către dobândirea unor abilități creative să nu fie în zadar, e foarte important ca jocurile pe care aceștia le pun la dispoziția micuților să fie adecvate vârstei lor. Acest criteriu trebuie respectat nu doar din punct de vedere al siguranței în utilizare a jocurilor și jucăriilor respective, ci și și din motive care țin de interesul manifestat de copii în ceea ce le privește. De exemplu, micuții de vârste fragede vor fi extrem de încântați de jucării precum cuburile sonore, care au și rolul de a stimula simțul tactil și auzul. Mai apoi, începând cu vârsta de trei ani, copiii pot fi antrenați în diverse jocuri de rol; jocurile de meserii sunt alegeri foarte potrivite îna cest caz. Puzzle-urile ceva mai complexe, cu diverse imagini, pot fi oferite copiilor care au împlinit vârsta de 4 ani, în timp ce jocurile creative de exterior (cum ar fi seturile pentru nisip) sunt benefice pentru copiii de orice vârstă.

Inspiră-te din metodele didactice de stimulare a creativității

În învățământul preșcolar modern se folosesc diverse tehnici didactice care au ca scop dezvoltarea imaginației copiilor. Astfel, ceea ce pot face părinții, este să continue și acasă misiunea educatorilor și să apeleze la diverse metode de stimulare a inteligenței creative a micuților lor. Foarte cunoscută în domeniu este metoda care se numește ”Explozie stelară” și care se bazează pe formularea de întrebări ce au în vedere rezolvarea unor probleme sau situații. Tehnica presupune enunțarea unei probleme, urmată de o înșiruire de întrebări legate de aceasta și notate individual pe fâșii de hârtie. Copiii, așezați în semicerc, trebuie să răspundă, pe rând, întrebărilor de pe bilețele pe care le extrag.

Învățarea prin joc este fundamentală pentru preșcolari, însă principiile sale pot fi aplicate și mai târziu în viața copiilor, adaptate, desigur etapei de dezvoltare în care se află aceștia.

Sursa foto: pexels.com