Cum organizezi o masă festivă acasă

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriLivrare mancare, mancare
Ultima actualizareMiercuri 16 decembrie 2020
Vizualizari786

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă se apropie o sărbătoare importantă sau o ocazie specială și vrei să organizezi o masă festivă la tine acasă, este necesar să fii o gazdă perfectă. Iar, pentru a face acest lucru, este nevoie să pregătești totul dinainte, astfel încât să îți impresionezi invitații. Dacă nu știi de unde să începi, îți venim în ajutor cu unele sfaturi, astfel încât să organizezi cea mai frumoasă masă festivă!

Cum decorezi o masă festivă, în funcție de ocazie

Atunci când organizezi o masă festivă, este indicat să stabilești, încă de la început, tema evenimentului dar și tipul petrecerii. De exemplu, dacă este vorba de o masă festivă de Crăciun, atunci atmosfera pe care o creezi ar trebui să fie una liniștită, cu accent pe familie. În schimb, în cazul unei petreceri aniversare, atmosfera este marcată de distracție și voie bună. După ce ai stabilit tematica mesei festive, îți va fi mult mai ușor să alegi culorile potrivite pentru fața de masă, decorațiunile și ustensilele folosite. În general, în cazul unei mese festive, este recomandat să alegi două culori principale, pentru a nu încărca vizual masa, mai ales, dacă vei folosi și alte decorațiuni. De exemplu, pentru o masă festivă de Crăciun, poți alege diferite combinații de verde și roșu, roșu și auriu, sau roșu și alb. În schimb pentru masa de Paște, sunt mai potrivite nuanțele pastelate de verde, galben, sau roz pal. Iar, pentru o masă festivă de Revelion, poți opta pentru diferite nuanțe metalice.

Cum aranjezi farfuriile pentru o masă festivă


Un alt aspect important, în ceea ce privește organizarea unei mese festive, este aranjarea farfuriilor. După ce ai așezat fața de masă, pune câte o farfurie întinsă, în dreptul fiecărui loc. Această farfurie de serviciu folosește drept suport pentru celelalte farfurii pe care vei servi mâncarea. Apoi, pune câte o farfurie pentru fiecare fel de mâncare pe care îl vei servi. În ceea ce privește bolul pentru supă, adu-l în momentul în care trebuie mâncat. În schimb, farfuria pentru pâine trebuie așezată deasupra farfuriei de serviciu, în partea stângă, iar șervețelul îl poți pune în partea dreaptă a farfuriei de serviciu. Însă, în cazul servețelului, poți folosi o decorațiune specială, în funcție de tematica cinei festivei.

Cum aranjezi tacâmurile

După ce ai aranjat farfuriile, urmează aranjarea tacâmurilor. În partea stângă, vei așeza furculițele, în timp ce, în partea dreaptă, vei pune lingurile și cuțitele. Ține minte că furculițele trebuie poziționate cu dinții în sus, în ordinea folosirii lor, începând din stânga spre dreapta. Prima trebuie să fie furculița pentru antreu, apoi cea pentru felul principal, urmată de furculița pentru pește sau salată. În partea dreaptă a farfuriei, pune cuțitele, cu marginea tăioasă spre exterior, tot în ordinea în care vor fi folosite. Dacă vei folosi și un cuțit pentru unt, acesta va fi așezat pe farfuria pentru pâine. Lingurile și lingurițele vor fi așezate în felul următor: lingura pentru supă va fi în dreapta cuțitului pentru peste, cu partea adâncită în sus, iar lingurița pentru desert trebuie așezată deasupra farfuriei, cu partea adâncită spre stânga.

IMPORTANT!!! Niciodată nu pune pe masă mai mult de trei tacâmuri de același fel. În cazul în care există tacâmuri extra, acestea pot fi așezate pe o măsuță de serviciu și oferite invitaților, doar dacă este nevoie de ele.

Ce pahare folosești la o masă festivă

De pe o masă festivă nu trebuie să lipsească paharele. Așa că va trebui să așezi pentru fiecare invitat câte un pahar de apă, un pahar de vin alb și unul pentru vin roșu. Paharele trebuie așezate în partea dreaptă a farfuriei, deasupra cuțitelor, în linie dreaptă sau sub forma unui triunghi.

Ce decorațiuni folosești pentru o masă festivă

După ce ai aranjat farfuriile, tacâmurile și paharele, poți să te ocupi de decorațiunile pentru masă. În funcție de tematică și de ocazie, poți opta pentru diverse accesorii festive. De exemplu, pentru masa de Crăciun, poți alege lumânări, decorațiuni naturale de brad sau sfeșnice. Pentru masa de Paște, poți opta pentru figurine în formă de iepurași sau coșulețe cu ouă. Încearcă să nu încarci prea mult masa cu decorațiuni care nu își au rostul. De exemplu, dacă folosești ornamente florale, poți renunța la lumânări sau sfeșnice. Iar dacă organizezi o masă festivă într-un stil mai elegant, poți opta pentru ornamente din sticlă transparentă, care oferă o notă de rafinament. De multe ori, poți merge la sigur doar cu un singur tip de decorațiuni, care vor arăta mult mai bine din punct de vedere estetic. Sau, poți opta pentru o piesă principală de decor, pe care o poți așeza în centrul mesei.

Ce fel de mâncare servești la o masă festivă?


În primul rând, mâncarea pe care o vei servi invitaților tăi trebuie să arate foarte bine. Totuși, nu trebuie să exagerezi și să încerci să te întreci pe tine însăți, gătind feluri de mâncare complicate. Încearcă să te axezi pe ceva ce știi sigur că îți va ieși bine. Iar, dacă vrei să îi surprinzi cu un preparat aparte, pe care nu îl poți pregăti acasă, poți oricând să comanzi mâncare de pe Food Panda, unde găsești o mulțime de restaurante selecte.

Așadar, dacă vei pune în aplicare sfaturile pe care ți le-am oferit, vei organiza cea mai frumoasă masă festivă și vei fi o gazdă ideală pentru invitații tăi.

Sursa foto: unsplash.com/photos/Ul07QK2AR-0