Orice părinte al unui copil de doar câțiva anișori trebuie să știe că joaca înseamnă mai mult decât o simplă distracție. Dinamica acestei activități este vitală pentru dezvoltarea imaginației celui mic, în contextul în care un copil creativ este mult mai pregătit sa abordeze provocări specifice vârstei (teme, lecții, interacțiuni cu alți puști) cu mai multă lejeritate.
Creativitatea este un mușchi pe care oricine îl poate antrena, în special, atunci când o persoană este la vârsta dezvoltării. Stimularea creativității prin activități cu un caracter ludic asigură o mulțime de beneficii, simplu de observat atât în anii copilăriei, cât și la vârsta maturității. Vezi mai jos de ce trebuie încurajată joaca și care este impactul acesteia asupra imaginației. Impactul orelor de joacă asupra imaginației
Orice tip de joacă se poate recomanda, în acest sens, atât timp cât nu îi provoacă celui mic un rău fizic sau emoțional. De altfel, unii copii sunt mai introvertiți, preferând să se joace mai mult singuri. Acest lucru nu reprezintă neapărat un motiv de îngrijorare, deoarece creativitatea se dezvoltă chiar și atunci când cel mic trece prin propriile sale filtre de percepție lumea din jurul său.
Alți copii preferă să își împartă ideile năstrușnice alături de pustii întâlniți în fata blocului, în zona de joacă de la grădiniță sau în locuri de joaca modulare pentru interior. Puse cap la cap, planurile pe care le au dezvoltă un scenariu original, greu de înțeles de cele mai multe ori de oamenii mari, dar cu extrem de mult sens pentru micuții care se joacă.
Stimularea creativității unui individ, pe fondul interacțiunii, reprezintă o tehnică pe care și adulții o utilizează, în cadrul sesiunilor de comunicare / terapie de grup. Însă celor mici le iese mult mai bine acest lucru, deoarece este important de precizat faptul că vârsta lor este ideală pentru dezvoltarea gândirii “outside the box”. Spunem asta deoarece, odată cu trecerea anilor, legăturile neuronale formate și consolidate în timp generează pattern-uri de gândire mult mai greu de schimbat.
Imaginația copiilor nu ar trebui să cunoască limitarea
În timpul orelor de joacă, imaginația unui copil este expusă diferiților factori din jur, care contribuie la stimularea sa: obiectele pe care le utilizează, elementele distractive dintr-un loc de joacă modular interior, subiectul propus de alți puști sau chiar de el, timpul avut la dispoziție, vremea de afară, prezența părinților sau a cadrelor didactice în perimetrul respectiv etc
Un copil are capacitatea de a-și seta propriile reguli și limite ale universului imaginativ. De aceea, este important de spus că orice restricție impusă poate altera capacitatea sa de a vedea lucrurile altfel. Așa cum spuneam și mai devreme, majoritatea adulților posedă un tip de gândire construită pe anumite pattern-uri. De aceea, este important ca imaginația celor mici să nu fie expusă acestui mod de a vedea lucrurile, dacă joaca nu reprezintă un risc pentru aceștia. Creativitatea copiilor în afara orelor de joacă
Fulgii de zăpadă, o simplă oală din bucătărie sau câteva conuri de brad pot căpăta sensuri simbolice mult mai profunde pentru un copil de doar câțiva anișori, în cadrul orelor de joacă. Jocul simbolic, așa cum este denumită această formă de interacțiune a unui copil cu forme și obiecte din jurul său, este o bază esențială pentru dezvoltarea imaginației.
Mai mult decât atât, libertatea unui copil de a decide în timpul orelor de joacă rostul unui obiect (altul decât cel clasic), fără a fi certat sau corectat, determină în timp mai mult confort față de expunerea propriei viziuni. Acest lucru este extrem de important pentru întreg parcursul vieții sale, în condițiile în care anxietatea socială și, în special, teama de părerea celor din jur, capătă în prezent proporții pandemice.
Nu în ultimul rand, creativitatea dezvoltată prin joacă în anii copilăriei reprezintă un instrument social extrem de important pentru persoanele ajunse la anii maturității. Cei cu imaginație bogată pot găsi soluții mult mai bune la job, sau pot lega cu mai multă simplitate relații interumane extrem de interesante.
Așadar, imaginația unui copil trebuie lăsată să zburde în voie, nealterată de gândirea chinuită de norme și rigori, specifică oamenilor mari. Ține cont de aceste idei și oferă-i pustiului tău șansa de a vedea lumea prin propriile sale filtre, pentru că o astfel de abordare va da roade într-o bună zi din viața sa de adult.