Cultura EMO

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7257

Voteaza & Distribuie

Descriere

Desi a trecut ceva timp de cand cuvantul "emo", cat si cei care adoptau acest trend, au disparut din antentia mass-media si a publicului de peste tot, pe bloguri si nu numai, cautarile precum: "emo", "tristete", "sad" sunt tot mai dese. Cultura emo nu a aparut din senin si nici nu e eradicata, a fost vorba de o explozie de moment, insa oamenii tristi, cei cu tendinte sinucigase. "Emo", dupa cum se cunoaste, vine de la "emotie", iar emotiile ne cuprind pe toti mai devreme sau mai tarziu.

copil emo

copil emo

Copiii emo sunt tinerii care au ales sa duca un stil de viata mai departe. Din fericire, aceasta perioada trece odata cu iesirea din adolescenta. E drept ca unii au parte de o adolescenta mai lunga, de pesimisti e plina lumea si nici problemele nu-s putine. Dar, la o anumita varsta, unii prefera sa-si denumeasca problema, nu sa o si rezolve.

Tinerii emo traiesc prin manifestarea unor emotii puternice, a unor stari afective care se vad si se simt si, cuprinsi fiind de acest "curent", il adopta cu toata fiinta, in special cand stiu ca nu sunt singuri in aceasta oala. De la vestimentatie si accesorii, pana la muzica pe careo asculta si la comportamentul diferit. Iar durerea si-o amplifica la maxim.

emo-un trend

emo-un trend

In toti zace un emo la un moment dat, dar la cei mai multi trece neobservat. Iar de ceva timp, acest sentiment are o denumire, un stil vestimetar si muzical, e foarte mediatizat, aclamat, insa si blamat.

Primul inteles al termenului "emo" provine dintr-un stil muzical. Cuvantul a fost folosit de fanii unei formatii pentru a le descrie muzica. Unele formatii precum Embrace, Rites of Spring, Moss Icon, Dag Nasty sau Fire Party, au aparut dupa anul 1985 in America. Unii artisti au decis atunci sa renunte la restrictivitatea hardcore-ului si sa se mute cu stilul muzical intr-o zona mult mai personala. Primul val de formatii emo s-a incheiat in 1994, dupa ce trupa Hoover s-a destramat.

"Emo" era un subgen muzical, pornit din punk-rock, cu influente hardcore si versuri de protest, dar care se transforma intr-un stil sentimental. La sfarsitul anilor 90, acest cuvant a ajuns pe buzele foarte multor oameni, iar muzica emo a iesit din undeground, unde era adapostita. Istoria acestui termen reprezentand un gen muzical se opreste in anii 2000. Odata cu intrarea in mainstream, comercialul acapareaza cuvantul si va fi exploatat la maxim pe toate caile.

Incepand cu anul 2000, "emo" va fi folosit mai mult de adolescenti in vederea descrierii persoanelor foarte sensibile, neintelese, depresive, cu sentimente foarte puternice. Ajungem astfel sa ne confruntam cu un spirit emo, a atitudine emo, hairstyle emo si vestimentatie emo. Niciun alt gen muzical nu a reusit pana acum sa denumeasca propriu-zis altceva in afara de muzica.Emo: de la gen muzical la paradigma{title}

Situatia ramane ingrijoratoare nu din cauza popularitatii curentului respectiv, ci din cauza efectelor. Exercitiul mimarii depresiei atrage dupa sine reactii foarte contradictorii si crize de identitate care ajung in final sa ofere motive reale de depresie. Imagine, muzica, sentimente si durere, acestea reprezinta lucrurile de care se ingrijeste un tanar emo.

cum arata un copil emo

cum arata un copil emo

Sterotipul cunoscut al unui emo este urmatorul: par lung, de cele mai multe ori inchis la culoare, oxigenat intr-o dunga, haine foarte inchise la culoare, cu dungi si carouri, esarfe, ochelari cu rame negre, insigne, genti, conversi, piercing, machiaj indiferent de sex. De obicei au o mina trista si se gasesc singuri ori in compania unor persoane ce le aseamana. Sunt de cele mai multe ori retrasi, melancolici, visatori. Figurile lor exprima o tristete de neinteles, iar ei sunt mai mereu rupti de lume. Copiii emo considera ca e un pacat sa fii fericit, iar ei experimenteaza cele mai profunde bucurii prin suferinta. O implinire pentru ei e data de compasiunea celor din jur.

Psihologii considera ca este o perioada fireasca prin care trec acesti adolescenti, insa pentru parinti e mai complicat, acestia trebuie sa accepte unele compromisuri. Uneori se ajunge si la sinucidere, in special in cazul persoanelor care cad in extrema intunecata a vietii, devin pasionati de magie, ocultism, adora rock-ul satanic si alte practici obscure.

copil trist

adolescent descumpanit

Datorita faptului ca tristetea este ceva propriu oricarei fiinte umane, o stare de spirit care apare fie ca este la moda sau nu, paradigma emo a fost adoptata in intreaga lume. Din Statele Unite, de unde a pornit sub umbrela unui gen muzical, multe tari precum si a noastra, au preluat noua acceptiune a termenului.

Acum cativa ani, in tara noastra, generatia emo ar fi izbucnit prin sinuciderea unei fetite de 12 ani. Pana cand ceva iesit din comun nu s-a intamplat, copiii suferinzi au fost lasati deoparte si priviti cu indiferenta. Apoi, au fost tratati cu suspiciune, iar toate televiziunile au dat stiri bomba despre acest curent, insa fara a incerca sa traga un semnal de alarma pentru inlaturarea acestei situatii. Important a fost pentru media ca exista un subiect cat mai incitant.

Maladie pentru unii, moda pentru altii, fenomenul emo a reusit sa transforme un gen muzical intr-o stare de spirit, o identitate pentru multi. Sunt si o parte care au cules din aceasta cultura doar partea vestimentara. Ceilalti, ajungand sa cerseasca de cele mai multe ori atentie prin atitudinea lor, au reusit sa-si potenteze starea ipohondrica.