Crucea Trinitas

Crucea Trinitas

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2701

Voteaza & Distribuie

Descriere

In satul Paun, pe dealul cu acelasi nume, este amplasata o cruce care ajunge pana la 40 de metri. Este vorba de Crucea Trinitas. Desi a fost gandita si construita ca un suport pentru o antena a postului de radio local, aceasta a devenit celebra si speciala atat pentru localnici, cat si pentru credinciosii care au inceput sa o viziteze.


Monumentul din Paun, comuna Barnova, judetul Iasi, depaseste in inaltime faimoasa Cruce de pe Caraiman si este cea mai inalta cruce ortodoxa din tara noastra. O singura cruce ortodoxa mai depaseste Crucea de pe dealul Paun, aceasta este situata langa capitala Macedoniei si are 76 de metri inaltime.

Crucea Trinitas


Crucea Trinitas
Crucea Trinitas poate fi vazuta din aproape orice parte a Iasului si chiar si din localitati de peste Prut, fiind foarte inalta si iluminata noaptea.


In vara anului 2006, la hotararea IPS Mitropolit Daniel Ciobotea al Moldovei si Bucovinei, s-au inceput realizarea si ridicarea unei cruci metalice de care aveau nevoie pentru a amplasa pe ea o statie de emisie a Radio Trinitas. Acest post de radio a fost fondat in 1998, la initiativa aceluias mitropolit.


Monumentul ridicat respecta toate normele impuse, iar in constructia si inaltarea crucii s-a tinut cont de faptul ca deasupra acestui deal trece si culoarul aeronavelor de tranzit. Cand au inaltat Crucea Trinitas, au avut nevoie de o macara de mare capacitate, pe care au adus-o din Bacau.


Scheletul metalic al crucii ajunge la 40 de metri, cam cat ar avea un blog cu 10 etaje. Ca greutate, Crucea Trinitas cantareste aproximativ sase tone. Noaptea, crucea respectiva este iluminata de 100 de becuri.


Chiar dupa terminarea si ridicarea Crucii Trinitas, s-a organizat o slujba de sfintire a acestei cruci de pe dealul Paun, venind aici un sobor de 30 de preoti, pe langa Mitropolitul care a venit cu ideea acestei cruci.


Antena respectiva, amplasata de atunci la aceasta inaltime, a permis mai multor localitati sa receptioneze postul de radio amintit. Astfel, postul de radio putea fi ascultat din oameni care locuiau pe o raza de 100 kilometri de Iasi.


Mai multe dintre persoanele care au muncit la construirea acestei cruci au primit din partea IPS Daniel, diploma de onoare „Stefan cel Mare si Sfant".


Dupa ridicarea Crucii Trinitas au inceput sa se faca mai multe pelerinaje la dealul Paun. In toamna anului 2006 s-au adunat multi oameni pentru a sarbatori "Inaltarea Sfintei Cruci", iar in 29 iulie 2007 s-a organizat un alt pelerinaj, pentru preotii si credinciosii de la Centrul Eparhial Iasi, ocazie cu care acestia s-au rugat pentru oprirea secetei si pentru ploaie.


sursa foto: ipedia.ro