Cremele solare si eruptiile solare

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2111

Voteaza & Distribuie

Descriere



eruptie solara


eruptie solara



Cremele solare cu grad ridicat de protectie se aplica de fiecare data cand mergeti la plaja, sau chiar si in timpul iesirilor in natura, daca expunerea la soare este prelungita. Aceste preparate cu rol preventiv reusesc, intr-o oarecare masura, sa ofere protectie in fata radiatiilor solare. Dar ce se intampla cu „ecranul de protectie" cosmetic in momentele eruptiilor solare?



O explozie recenta in atmosfera soarelui, numita „flama solara", a trimis in spatiu o cantitate uriasa de materie si energie, iar ecourile acestui fenomen continua sa afecteze si Pamantul. Astfel de evenimente declansate in stratul superior al atmosferei solare se vor mai petrece, ele fac parte din modul in care functioneaza soarele de miliarde de ani.


Flamele solare sunt dificil de anticipat. In timpul recentelor explozii solare, Kobus Olckers, unul dintre expertii sud-africani de la Biroul de Meteorologie Spatiala din Cape Town, a sfatuit populatia sa evite sa petreaca mult timp afara, dar daca este necesara deplasarea, atunci oamenii sa poarte crema de protectie solara SPF 45. Dar ce protectie ofera in fata unui exces de radiatii solare aceasta crema? Da, stratul de crema din aceasta categorie va bloca radiatia solara.



„Radiatiile ultraviolete se vor intensifica de cateva mii de ori, pentru foarte scurt timp, cu prilejul exploziilor solare",



afirma Todd Hoeksema, expert in astronomie solara al Universitatii Stanford.



„Asta se intampla in exteriorul atmosferei terestre, care ofera propria sa protectie. Nivelul de radiatii UV ajunge la noi aproape de limitele sale normale",



explica Hoeksema.


Mare parte din radiatia de energie inalta, provenita de la soare in timpul ejectarii unei flame solare, este absorbita de atmosfera terestra. Radiatia ultravioleta, de mare energie, interactioneaza cu atmosfera Pamantului spulberand moleculele si ionizand atomii. Pe masura ce aceste radiatii strabat atmosfera, ele sunt absorbite, mare parte a confruntarii se consuma la altitudini de 160 de kilometri, fara a afecta, direct, ecosistemul planetar si omenirea.


Acea cantitate suplimentara de UV care strabate atmosfera si aterizeaza pe pielea celor aflati in aer liber, nu constituie un motiv de ingrijorare, afirma Hoeksema.



„La nivelul solului, cresterea de radiatii UV este minima".



Unii dintre specialistii in meteorologia solara considera ca o buna parte din zarva creata in jurul pericolului expunerii la soare in timpul varfurilor de activitate solara, nu face decat sa ajute companiile producatoare de creme de protectie sa obtina profit. Astfel de „dusuri de radiatii" sunt destul de frecvente, ele se petrec de cateva ori pe an, ca parte a ciclului de activitate solara de 11 ani, cu maximele si minimele sale.


Daca acestea nu implica nici un risc la adresa pamantenilor, protonii de mare viteza, razele gamma si razele X si alte tipuri de radiatii ionizante degajate pot fi periculoase pentru astronautii aflati pe orbita Pamantului. Crema de protectie solara nu va bloca protonii de mare viteza si celelalte specii de manifestari ionizante.


Preocuparea de baza trebuie sa fie reducerea expunerii cotidiene la radiatiile UV. Chiar daca nivelul lor nu ar pune probleme directe, ceea ce conteaza este doza cumulativa de radiatii UV. Expunerea regulata la astfel de radiatii determina aparitia unor mutatii genetice la nivelul celulelor pielii si acestea pot duce la aparitia cancerului de piele.



„Din moment ce efectul este cumulativ, cred ca oamenii ar trebui sa poarte crema de protectie solara tot timpul",



sustine Hoeksema. Deocamdata, printre efectele exploziilor solare cele mai vizibile sunt aurorele boreale. Uneori, in momente de intensitate maxima a flamelor solare, aurorele boreale „coboara" mai la sud decat de obicei, astfel ca sunt vizibile din Scandinavia si chiar nordul Scotiei.


Cremele solare, fie sub forma de geluri, sprayuri sau lotiuni, sunt indicate si in timpul vacantelor la munte, la schi, avand in vedere ca la altitudine atmosfera este mai rarefiata si mai „permisiva" cu radiatiile de mare viteza.