Coroane și fațete dentare: care este diferența dintre ele și cum ar trebui să alegi?

Coroane și fațete dentare: care este diferența dintre ele și cum ar trebui să alegi?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurifațete dentare, Protetica dentara, stomatologie
Ultima actualizareVineri 17 februarie 2023
Vizualizari166

Voteaza & Distribuie

Descriere

Coroanele și fațetele dentare sunt restaurări protetice. Alegerea lor depinde de problema cu care se confruntă fiecare pacient. Coroana este pusă pe dinții foarte deteriorați (de exemplu, ca urmare a cariilor), în timp ce fațetele sunt soluții de estetică dentară folosite pentru a corecta defectele inestetice - dinți ciobiți, dinți pătați, decolorați, neuniformi. Descoperă în continuare care sunt caracteristicile ambelor tipuri de restaurări protetice.

Coroana dentară – ce trebuie să știi despre ele?

O coroană dentară este o lucrare protetică și permite reconstrucția dinților care au fost deteriorați semnificativ, ca urmare a unor factori precum carii sau fracturi. Este cea mai bună soluție atunci când coroana dentară nu mai poate fi reconstruită cu un material compozit.

Coroanele protetice au anumite avantaje:

 • redau forma, funcția și culoarea corectă a dintelui,
 • asigură rezistența mecanică a dintelui,
 • asigură estetica dintelui.

Coroana din ceramică integrală nu provoacă reacții alergice și este foarte bine tolerată de organism. Important este că se caracterizează printr-o susceptibilitate scăzută la acumularea plăcii. Acest tip de coroane garantează un efect estetic excelent, similar efectelor optice ale dinților naturali:

 • restabilirea translucidității smalțului,
 • transparența dentinei,
 • transparența reflexiilor luminii naturale.

Fațetele dentare – informații esențiale despre aceste componente

Fațeta dentară este o placă subțire din porțelan, care este lipită de suprafața exterioară a dinților frontali. Acest tip de restaurare protetică este utilizat în principal:

 • ameliorarea defectelor inestetice ale dinților,
 • dinți decolorați,
 • dinți deteriorați,
 • diasteme (goluri între dinți).

Aceste fațete dentare se caracterizează prin efecte optice excelente - porțelanul transmite și reflectă lumina într-un mod natural, datorită căruia imită perfect dinții naturali. Marginile finisate și lustruite corespunzător ale fațetelor dentare ajută la menținerea igienei orale adecvate. În plus, sunt inerte din punct de vedere biologic (de exemplu, nu provoacă reacții alergice).

În prezent, stomatologia oferă fațete cu o durabilitate foarte lungă, a căror fixare este stabilă (risc scăzut de cădere). Își păstrează culoarea perfectă pentru o lungă perioadă de timp (nu se decolorează). Fațetele, spre deosebire de coroanele protetice, nu îngroașă artificial dintele. Sunt subtile și au aspect natural. Din păcate, în unele situații nu este posibil să se pună fațete.

Contraindicațiile includ, printre altele:

 • boli gingivale și parodontale (parodontita),
 • dinți tratați de canal radicular,
 • decolorare severă a dinților
 • bruxism (strângerea și scrâșnirea dinților).

Fațetele dentare ceramice sunt soluții estetice ce pot fi costisitoare. Cu toate acestea, datorită rezultatelor bune și a durabilității crescute, acestea se numără printre cele mai frecvent efectuate proceduri în stomatologia estetică.

Fațetele sunt corecții minim invazive, în timp ce coroanele dentare presupun operațiuni de reconstrucție ample. Nevoile pacientului, starea dintelui pe care se va face restaurarea și condițiile ocluzale determină alegerea între cele două opțiuni.