Copiii si adaptarea in colectivitate

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2258

Voteaza & Distribuie

Descriere

copilDe foarte multe ori cei mici pot refuza sa mearga la gradinita. De asemenea, unii copii pot avea probleme de adaptare din cauza ca parintii se cearta.

Fobia sociala sau anxietatea sociala se manifesta prin teama puternica si persistenta de situatii sociale sau care presupun realizarea unor performante in cadrul carora persoana se poate simti stanjenita. Persoanele cu anxietate sociala se tem sa vorbeasca in public din cauza preocuparii ca altii vor remarca tremorul vocii sau mainilor si pot manifesta o anxietate extrema cand comunica cu cei din jur din cauza fricii ca pot parea incoerenti.

Diagnosticul de fobie sociala se va pune doar atunci cand expunerea subiectului la o anumita situatie provoaca aparitia imediata a unei anxietati puternice care perturba in mod semnificativ desfasurarea activitatilor cotidiene, sfera ocupationala si viata sociala, creand un puternic disconfort psihic persoanei in cauza.

Simptomele pe care le prezinta astfel de persoane pot fi: palpitatii, tremuraturi, transpiratie, balbaiala, plans, disconfort gastrointestinal, diaree, tensiune musculara, congestie faciala, confuzie. Caracteristica esentiala a anxietatii sociale consta in teama subiectului de a fi evaluat negativ de ceilalti care ii vor critica performantele.

Aceste 'trairi anxioase' pot fi evitate daca le cunoastem noi ca si adulti, pentru ca un parinte anxios va avea un comportament asemanator in viata de zi cu zi, iar copilul va prelua aceste stari care ii pot afecta viata.

Adaptarea in cadrul gradinitei, integrarea in cadrul colectivitatii este deosebit de importanta pentru copil, deoarece ii deschide noi cai de comunicare, socializare, il va pregati pentru scoala si, in acelasi timp, va fi supus unui regim de viata ordonat.

De cele mai multe ori copilul plange si se agata cu disperare de hainele parintilor. Cu cat veti prelungi aceasta stare cu atat mai greu il veti obisnui sa ramana la gradinita (copiilor ramasi in clasa li se distrage atentia cu diverse jocuri si jucarii si vor uita de parinti).

Alta forma de manifestare a refuzului pe lunga durata poate fi declansata de faptul ca acasa exista un frate sau sora mai mici cu care mama ramane, devenind astfel gelos, creandu-se sentimentul ca este abandonat.