Controversa bustului lui Nefertiti

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5378

Voteaza & Distribuie

Descriere

Considerat una dintre cele mai mari opere de arta ale lumii antice, bustul din calcar a fost gasit in atelierul renumitului sculptor Thutmose. Bustul infatiseaza o femeie de o frumusete extraordinara cu buze pline si rosii, ochi de cristal incrustati in locul ochilor (chiar daca din cel stang lipseste), gene si sprancene evidentiate cu negru, un gat lung si delicat si o coroana impunatoare ce contrasteaza cu pielea ei galbui-maronie. In timp ce totul e perfect sculptat, singului lucru ce stirbeste piesa este urechea stanga ciobita. Datorita acestei sculpturi, Nefertiti ramane „cea mai frumoasa femeie din lume" asa cum ne spune si numele ei care inseamna „frumoasa a venit".

Bustul joaca un rol important intr-o serie de controverse recente. Timp de opt decenii, capul frumoasei regine Nefertiti a fost cel mai spectaculos exponat de la Muzeul Egiptean din Berlin, atragand mii de vizitatori si rezistand tuturor incercarilor de repatriere. Dar, o opera de arta conceptuala care implica bustul vechi de 3300 de ani si corpul unei femei imbracate sumar a provocat indignare in patria mama a reginei si a nascut acuzatia ca Nefertiti nu mai e in siguranta in Germania.

Opera apartine unui duo maghiar, numit Mica Varsovie, si implica micsorarea si alipirea capului reginei pe o statuie de bronz decapitata a unei femei ce purta o mantie mulata si transparenta. Acest gest a infuriat o multime de oficiali ai Egiptului din mai multe motive. In primul rand, trebuia sa se tina cont de faptul ca Egiptul este o tara conservatoare si alipirea capului lui Nefertiti pe o statuie ce infatisa o femeie aproape goala a fost resimtita ca un afront adus sensibilitatilor egiptenilor. In plus, unii egiptologi au evidentiat faptul ca o asemenea expunere ar dauna bustului.

Oricum ar fi, aceasta controversa e de scurta durata. Expunerea a „trait" doar cateva ore si agitatia s-a diminuat din acel punct. Un alt scandal mult mai recent si cu o durata mai lunga este descoperirea asa zisei mumii a lui Nefertiti sau identificarea uneia dintre cele necunoscute. Imediat dupa scandalul cu bustul, Joanne Fletcher, expert in mumificatie, a anuntat ca ea si echipa ei au identificat adevarata mumie a reginei.

Insa parerile au fost impartite, dovezile pro si contra s-au imbulzit sa isi dovedeasca dreptatea si pana la urma nimeni n-a putut spune cu certitudine daca mumia ii apartine lui Nefertiti. Asadar, controversa se roteste asupra ei pana cand poate intr-o zi vom avea mai multe date exacte despre regina egipteana si pana atunci putem doar sa ne dam cu presupusul in privinta vietii sau a ramasitelor ei.