Comunicarea nonverbala

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5738

Voteaza & Distribuie

Descriere

Este posibil sa fi incercat orice truc, dar nu se stie cum nu sunteti in masura sa mentineti relatiile stranse, fie ele personale sau profesionale. Unde gresiti si unde va impotmoliti? Se prea poate ca acest lucru sa se intampla din cauza ca limbajul trupului nu va completeaza discursul. Aceasta este o problema comuna cu care se confrunta multi. Puteti vorbi cu multa convingere, dar ochii sau postura dvs sa exprime altceva. Aceasta se numeste comunicare nonverbala, care se explica cel mai bine cu ajutorul unor exemple relevante.

Ce este comunicarea nonverbala?

Comunicarea nonverbala este cunoscuta si sub denumirea de limbajul trupului si este o parte inevitabila a personalitatii noastre. Cand vorbim, emitem mai multe semnale nonverbale, care uneori, vin sa intareasca ceea ce spunem, sau alteori, sa contrazica ceea ce spunem. Comunicarea nonverbala poate fi un dar, pur si simplu pentru ca acest tip de comunicare este greu de controlat si nu toata lumea se descurca sa-l inteleaga sau sa-l foloseasca. In unele cazuri, se poate comunica doar prin mijloace de comunicare nonverbala. Se spune ca ochii spun mai multe decat cuvintele.

Acest tip de comunicare cuprinde in primul rand gesturi, posturi, atingeri, spatiu si expresii faciale, care pot completa sau contrazice ceea ce spunem. Limbajul trupului are un impact imens asupra relatiilor, atat personale cat si profesionale.

Exemple de comunicarea nonverbala

Expresiile faciale
Cand „cititi" expresiile faciale, unele din urmatoarele exemple va pot ajuta:

* In timp ce mentinerea contactului vizual este un semn de incredere si pozitivism, evitarea contactului vizual este unul dintre cele mai clare exemple negative de comunicare nonverbala. Aceasta implica faptul ca persoana poate minti sau se confrunta cu anumite temeri.
* Zambetul este un alt element cheie. In timp ce un zambet bland este o expresie care incurajeaza, un zambet rigid sau un ranjet poate fi un semn de dispret.
* Sprancenele ridicate nu sunt doar un semn al surprizei, ele pot sugera, de asemenea, bataia de joc sau sarcasmul. Poate fi o trasatura fizica naturala a unor oameni, si ei pot face acest gest fara sa stie. Cu toate acestea, este important sa cunoasteti ce fel de efect il poate avea asupra altora.
* Incruntarea este o alta expresie faciala pe care avem tendinta sa o afisam cand suntem stresati. Acest gest transmite mesajul ca suntem inabordabili si reci.

Postura si alte miscari ale corpului

* O pozitie dreapta prezinta incredere, dar daca stati garbovit, acesta este un semn de stima de sine scazuta si o afirmare a acceptarii esecului.
* Umerii rigizi dau din nou un semn ca sunteti inabordabili si poate afecta tipologia oamenilor pe care ii atrageti.
* Daca va jucati mereu cu orice obiect gasiti la indemana este un semn de anxietate, frustrare, plictiseala si lipsa de interes.
* Daca va tineti mainile incrucisate la spate, si combinati acest gest cu expresii faciale poate fi un semn clar de furie sau frustrare pe care incercati sa il infranati.

Gesturile

Gesturile anima conversatiile pe care le avem cu ceilalti. Aratam cu degetul, dam din maini si folosim tot felul de gesturi ale limbajului trupului in timp ce vorbim.

* Frecarea constanta a gatului sau partea din spate a urechii sunt semne de disconfort si lipsa de incredere.
* Daca sunteti nervosi, se prea poate sa va inclestati pumnii pentru a va controla furia sau va pregatiti pentru un atac fizic!
* Frecarea mainilor una de alta indica incantare si disponibilitatea de a va angaja intr-o activitate.
* Ridicarea umerilor poate arata o lipsa de interes.

Atingerile

Chiar si atingerea joaca un rol important in comunicarea nonverbala:

* Cand seful dvs va lauda, si va bate pe spate este un semn de simpatie autentica atat pentru dvs, cat si pentru munca pe care ati prestat-o.
* O strangere de mana ferma este un semn de incredere.
* Cu totii stim ce efect linistitor are o imbratisare calda.
* Cineva care va tine de unul sau de ambele brate in timp ce vorbeste este fie un semn ca incearca sa isi impuna o declaratie, fie ca vrea sa demonstreze ca el este in control.

Spatiul

Toti avem un spatiu fizic in jurul nostru. Uneori, oamenii invadeaza acest spatiu personal si asta poate insemna :

* Intimitate
* Afectiune
* Dominare
* Agresivitate

Asta nu inseamna ca cineva care pastreaza o distanta fizica decenta incearca sa stea departe de dvs. Inseamna doar ca persoana respectiva isi cunoaste locul si va respecta spatiul personal, cu conditia sa nu aveti o relatie foarte stransa.

Intelegerea limbajului trupului cu ajutorul acestor exemple poate dura un timp. Pentru a surprinde indiciile nonverbale, trebuie sa le urmariti cu atentie si, de asemenea, sa invatati cum sa completati replicile cu gestica, astfel incat sa nu transmiteti un mesaj gresit. Odata ce sunteti in masura sa faceti asta, cu siguranta veti scadea sansele de a le lasa altora o impresie gresita, sau de a-i interpreta dvs gresit pe altii.