Complexul de inferioritate

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3418

Voteaza & Distribuie

Descriere

Complexul de inferioritate este un termen complex ce descrie o serie de stari nesiguranta, de inferioritate fata de alti oameni, de imposibilitate de a face fata anumitor persoane sau situatii. Din aceasta cauza, cei afectati par a avea probleme in a depasi problemele din viata si incearca sa se autoprotejeze evitand situatiile care le produc starile de disconfort. Spre exemplu, pentru a-si pastra intacta stima de sine si asa fragila, ocolesc sarcinile pe care le-au primit spre rezolvare si evita sa le gestioneze, invocand o vina din exterior.




Complexul de inferioritate


Complexul de inferioritate




Cum se manifesta complexul de inferioritate?

Complexul de inferioritate provoaca oamenilor sentimentul ca, intr-o oarecare masura, sunt inferiori altora. Acest complex este legat de aspectul fizic, de personalitate sau temperament, de inteligenta, de mediul de provenienta, de statutul social, de situatia financiara etc. Uneori, complexele sunt intemeiate, alteori sunt imaginare. Pentru ca afecteaza de multe ori viata celor in cauza, putem spune ca este vorba de un autosabotaj al mintii.




Complexul de inferioritate


Complexul de inferioritate, bazat adesea pe considerente imaginare




Cei afectati se lupta cu acest complex de inferioritate multa vreme, ba chiar toata viata. Efectele acestei afectiuni pot fi identificate in multe aspecte ale vietii lor sociale si profesionale, dar si personale. Spre exemplu, cei supraponderali se confrunta cu un complex de inferioritate si si-ar dori sa fie slabi. Reciproca este si ea la fel de valabila. Infatisarea corpului este vazuta ca o problema si o piedica in indeplinirea sarcinilor de zi cu zi. Gandul ca, daca ar avea corpul perfect, ar fi priviti cu alti ochi, ii macina permanent, iar stima de sine scade.


Cauzele aparitiei complexului de inferioritate

Descurajarea sta la baza aparitiei complexului de inferioritate. Aceasta descurajare este intotdeauna legata de un anume motiv pe care cei afectati il invoca, de regula un aspect in legatura cu care se simt deficitari: rasa, trasaturi mostenite de la parinti, personalitate, orientare sexuala, familie, origini, aspectul fizic, statut social etc. In momentul in care individul este pus in fata unei anumite situatii, sarcini sau obstacol pe care nu sunt capabili sa le depaseasca, complexul de inferioritate va iesi la iveala.




Complexul de inferioritate este bazat pe defecte


Complexul de inferioritate este in stransa legatura cu propriile defecte




Complexul de inferioritate nu are legatura cu realitatea obiectiva, ci mai degraba cu modul in care este privita si procesata de catre indivizi. Apare atunci cand mintea celor afectati dramatizeaza, ba chiar distorsioneaza grav un defect, capatand astfel in mod fals proportii uriase.


Cum depasiti complexul de inferioritate?

Depasirea complexelor de inferioritate tine de lucrul intens cu psihicul. Practic, pentru a capata incredere in propria persoana si in propriile capabilitati, trebuie sa va convingeti ca defectele de care va loviti nu sunt, in realitate, atat de evidente precum va imaginati. In plus, cu totii suntem inferiori altora in anumite privinte, dar si ceilalti noua.




Terapia in tratarea complexului de inferioritate


Terapia in tratarea complexului de inferioritate




Nu trebuie sa ignorati nici faptul ca prezenta anumitor defecte nu echivaleaza cu absenta totala a calitatilor. De asemenea, cu totii ne confruntam cu imperfectiuni si neajunsuri, mai mari sau mai mici, pe care incercam intr-o anumita masura sa le corectam sau sa le compensam cu alte calitati.


In momentul in care complexul de inferioritate afecteaza viata celor in cauza, terapia ramane cea mai buna solutie.