Clonarea

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari20286

Voteaza & Distribuie

Descriere

O problema noua privind protectia drepturilor omului care a suscitat, pe drept cuvant, atentia specialistilor, a savantilor si a oamenilor politici, este aceea privind clonarea fiintelor umane. Opinia publica mondiala a fost profund impresionata de stirea publicata pentru prima oara de presa in primavara anului 1997 in legatura cu clonarea unei oi de catre o echipa de cercetatori britanici. De fapt, asa cum au relatat ulterior stirile de presa, cercetarile privind clonarea au debutat in anii ’50, protagonistul acestora fiind un savant britanic, cercetator la Cambridge, Jan Wilmut.

Clonarea: avantaje si dezavantaje

Reactia pe plan mondial a fost imediata. Astfel, Biserica Catolica s-a opus intru totul clonarii, iar presedintele francez Jacques Chirac a cerut revizuirea legislatiei, astfel incat sa fie evitata posibilitatea "duplicarii fiintelor umane". Presedintele Chirac a specificat ca legislatia franceza a interzis inca din 1994 experimentele pe embrioni umani, precum si obtinerea de astfel de embrioni pentru cercetari, dar nu a mentionat in mod explicit clonarea ca procedeu " de duplicare" a fiintei vii.

Malayezia a decis sa interzica clonarea umana, permitand-o in schimb pe cea pe animale. Guvernul malaesian a considerat "clonajul uman ca fiind imoral si impotriva creatiei divine". In SUA, unde s-a realizat clonarea a doua maimute, precum si un experiment privind un pui de gaina care a dobandit o voce de prepelita, presedintele Bill Clinton a interzis folosirea fondurilor federale pentru cercetari privind clonarea umana si a cerut oamenilor de stiinta din sectorul particular sa se retraga voluntar de la asemenea gen de experimente. Dupa cum a spus presedintele Clinton adresandu-se savantilor, "fiecare viata este unica, rezultatul unui miracol care trece dincolo de barierele laboratoarelor stiintifice. Cred ca trebuie sa respectam acest dar si sa rezistam tentatiei de a ne multiplica".

Un ziarist de la jurnalul "The Independent" considera ca "daca ideea este realizabila, se va realiza. Caci instinctul omului care-l indeamna mereu sa exploreze si sa experimenteze, nu poate fi oprit de nici o comisie ori biserica, de nici un legislator. Am ajuns sa traim o schimbare in conditia umana. Mai tarziu, va trebui sa ne obisnuim cu clonarea umana, asa cum am invatat sa traim cu bomba atomica."

Printre motivele de ingrijorare poate fi enumerata si posibilitatea extinderii homosexualitatii, ca o consecinta a reproducerii fiintelor umane pe alte cai decat cele naturale. Terminologic, potrivit definitiei data de dictionare, prin "clon" se intelege totalitatea indivizilor identici proveniti dintr-un singur organism pe cale asexuata, cuvantul provenind din englezul "clone". In aceeasi acceptiune lingvistica, a "clona" inseamna a izola din clon indivizi care vor deveni cap de linie pentru noi generatii. Pe plan mondial au existat numeroase discutii relativ la aceasta problema, ce s-au materializat prin incheierea de convetii.

SUA a fost primul stat care a interzis clonarea printr-o lege interna, urmat de marea majoritate a statelor dezvoltate, aceasta problema fiind stringenta pentru ele, fiind iminenta crearea primei clone umane, cat timp aceasta activitate nu era incriminata. Aceasta decizie este atenuata totusi de posibilitatea clonarii animalelor, desi literatura de specialitate este impartita si in privinta acestei probleme.
Pe plan juridic insa, clonarea tinde a fi admisa pentru salvarea unor specii pe cale de disparitie sau pentru crearea unor specii de mare productivitate, dar este interzisa la om, deoarece ar perturba raportul barbati-femei, ar suprima sexualitatea, ar creste inegalitatile sociale (ca in clonarea de genii) si ar suprima variabilitatea naturala, care este sursa progresului social.

In Romania aceasta problema necesita, de asemenea, un studiu aprofundat, incununat cu elaborarea unei reglementari in detaliu a acestei activitati.