Ce provoacă pietrele la rinichi

Detalii

CategoriiSanatate
Taguririnichi
Ultima actualizareMarti 17 septembrie 2019
Vizualizari773

Voteaza & Distribuie

Descriere

Boala de piatră la rinichi a afectat umanitatea din cele mai vechi timpuri. Pietrele la rinichi au fost identificate în mumiile egiptene. Jurământul lui Hipocrat descrie tratamentul lor: „Nu voi folosi cuțitul, nici măcar adevărat, pe suferinzi de piatră, dar voi da loc celor care sunt meșterii de acolo”.

Cine face pietre la rinichi și de ce?

Spre exemplu, riscul de viață de pietre la rinichi în rândul adulților din SUA este de aproximativ 9% și se pare că încălzirea globală poate crește acest risc pentru că, pe măsură ce climatul se încălzește, ființele umane sunt mai predispuse la deshidratare, ceea ce crește riscul de formare de piatră. Există mai multe tipuri de pietre la rinichi: oxalat de calciu, fosfat de calciu, acid uric, struvită (fosfat de magneziu amoniu) și cistină.

Un factor de risc pentru toate pietrele, indiferent de tip, este deshidratarea. Oricine este predispus la pietre la rinichi ar trebui să acorde atenție unei hidratări bune. Un studiu pe această temă a arătat că consumul a 2 litri de lichid pe zi reduce probabilitatea reapariției pietrei cu aproximativ jumătate. Ghidul Asociației Urologice Americane pentru gestionarea medicală a pietrelor la rinichi recomandă pacienților care formează pietre la rinichi să își propună să bea mai mult de 2,5 litri de lichid pe zi.

Iată factorii de risc specific și tratamentul pentru fiecare dintre tipurile majore de piatră:

1. Pietre de oxalat de calciu și fosfat de calciu

Pietrele de calciu sunt cel mai frecvent tip de pietre la rinichi și pot fi fie oxalat de calciu, fie fosfat de calciu. După cum vorbeam și la început, o bună hidratare este importantă pentru a preveni pietrele de calciu. Poate fi surprinzător, dar rezultatele unui studiu clinic specific arată că persoanele cu pietre la rinichi nu trebuie să reducă calciul alimentar. De fapt, acestea ar trebui să consume cantitatea zilnică recomandată de calciu (1.000 mg / zi pentru femeile mai tinere de 50 de ani și bărbații mai tineri de 70 de ani și 1.200 mg / zi pentru femeile de peste 50 de ani și bărbații de peste 70 de ani). De ce? Calciul se leagă de oxalat în intestin și previne absorbția acestuia prin intestin, astfel că, în urină, vor exista mai puține forme de pietre. În mod ideal, calciul ar trebui să provină din alimente. Alimentele bogate în oxalați, cum ar fi nucile, spanacul, cartofii, ceaiul și ciocolata, pot crește cantitatea de oxalat în urină. De aceea, consumați-le cu moderație.

Pietrele de fosfat de calciu sunt mai puțin frecvente decât pietrele cu oxalat de calciu. Cauzele includ hiperparatiroidismul, atunci când organismul produce prea mult hormon paratiroidian, acidoză tubulară renală- o afecțiune a rinichilor care determină o acumulare de acid în organism- și infecții ale tractului urinar. O hidratare bună poate ajuta la prevenirea reapariției pietrelor de calciu. În plus, diureticele tiazidice, precum hidroclorotiazida, pot ajuta rinichii să absoarbă mai mult calciu, lăsând mai puțin din acesta în urină unde poate forma pietre. Citratul de potasiu este de asemenea un alt medicament care poate anihila calciul și contribuie la păstrarea oxalatului de calciu și a fosfatului de calciu din urină pentru a se forma în pietre.

2. Pietre cu acid uric

Majoritatea pacienților cu pietre de acid uric nu au prea mult acid uric. În schimb, urina lor este prea acidă. Când se întâmplă acest lucru, nivelurile normale de acid uric se dizolvă în urină, unde se poate cristaliza în pietre. Reglarea pH-ului urinei, cel mai frecvent cu citratul de potasiu medicamentos, reduce riscul formării pietrelor cu acid uric și poate ajuta, de asemenea, la dizolvarea pietrelor existente. Bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru alcalinizarea urinei. Unele persoane cu pietre de acid uric produc cantități mari de acid uric. Pentru acești pacienți, consumul mai mic de proteine animale poate ajuta.

3. Pietrele struvite

Acestea sunt compuse din fosfat de amoniu de magneziu și se formează în urina alcalină. Cea mai frecventă cauză de pietre struvite este o infecție bacteriană care ridică pH-ul urinei la neutru sau alcalin. Acidul acetohidroxamic (AHA) poate reduce pH-ul urinei și nivelul de amoniac și poate ajuta la dizolvarea pietrelor.

4. Pietre cistine - cel mai puțin obișnuit tip

Cistinuria este o afecțiune genetică. Rezultă în niveluri ridicate de cistină - un aminoacid - în urină, care, apoi, se formează în pietre la rinichi. Cele mai multe pietre de cistină pot fi gestionate prin creșterea hidratării și a medicamentelor care modifică pH-ul urinei. Dacă acest lucru nu este suficient pentru a controla pietrele, atunci se poate adăuga un alt medicament.

Toți cei care suferă de rinichi trebuie să-și amintească expresia: „Diluarea este soluția la contaminare.” Buna hidratare este o terapie sigură și utilă pentru toți formatorii de piatră. Și nu numai! Tocmai de aceea, te așteptăm la #clinicanaturell pentru a descoperi cele mai noi și benefice tratamente și terapii pentru sănătatea rinichilor tăi!


Până data viitoare,
Cu drag,
Echipa Clinica Naturell
Adresa: Timișoara, Calea Bogdăneștilor, nr. 22
Telefon: 0723 51.20.25, 0722 21.44.21, 0785 288.112