Ce este aparatul dentar lingual si cand se foloseste?

Detalii

CategoriiSanatate
Taguriaparat dentar, stomatolog, stomatologie
Ultima actualizareMarti 10 mai 2022
Vizualizari359

Voteaza & Distribuie

Descriere

Aparatul dentar reprezinta dispozitivul ortodontic ideal pentru a rezolva problemele care tin de alinierea incorecta a dintilor. Datorita actiunii sale de indreptare si aducere treptata intr-o pozitie corecta, sunt eliminate numeroase riscuri pentru starea de sanatate a pacientilor si, in plus, sunt obtinute importante beneficii de natura estetica.

Unul dintre motivele pentru care multe persoane aleg aceasta solutie tine, asadar, de considerente estetice, ele dorind sa aiba un zambet mai frumos si sa poata deschide gura cu deplina incredere in sine. Daca reusesc sa atinga aceste obiective fara a suferi prejudicii legate de aspect nici in timpul tratamentului, atunci solutia respectiva se dovedeste una ideala. Astfel stau lucrurile cu un aparat dentar lingual, care poate rezolva numeroase probleme ale dintilor, asigurand in acelasi timp discretie si o senzatie agreabila pentru purtator.

Cand este recomandat?

Diferitele tipuri de aparate dentare invizibile reprezinta solutia ideala pentru pacientii care isi doresc o dantura frumoasa si corect aliniata, care sa permita muscarea si mestecarea corecta a alimentelor, fara ca dispozitivul de indreptare sa aiba un impact major asupra aspectului pe durata tratamentului.

Un aparat dentar lingual se adreseaza in special adultilor si adolescentilor, insa nu este recomandat in situatiile in care pe arcada inca exista dinti de lapte. In aceste cazuri, decizia legata de tratamentul potrivit va fi luata dupa o consultatie amanuntita realizata de un medic ortodont.

Principalele probleme care pot fi tratate sunt urmatoarele:
• aglomerarea dentara
• spatiile prea mari existente intre dinti
• pozitia incorecta a dintilor
• probleme de muscatura.


Avantajele oferite de un aparat dentar lingual

Tratamentul produce aceleasi efecte precum cel clasic, prezentand insa avantajul ca aparatul nu este expus in situatiile in care pacientul zambeste sau vorbeste. Aceasta diferenta este considerata esentiala indeosebi de catre pacientii cu o viata sociala activa si care tin mult la aspectul lor. Partea metalica a dispozitivului este plasata nu in exterior, intr-un loc vizibil, ci pe suprafata interna a dintilor. Acesta este detaliul fundamental care face diferenta si care ii confera caracterul special.

Raportat la avantajele oferite, pretul este, la randul sau, unul avantajos. Este mai ridicat in comparatie cu cel al unui aparat dentar metalic, insa si diferentele estetice sunt semnificative. In schimb, trebuie remarcat faptul ca un dispozitiv lingual are un pret mai mic in comparatie cu cel al unui sistem invizibil Invisalign, care reprezinta o alta solutie potrivita pentru pacientii care isi doresc discretie.

Alte variante de tratament

Sistemul Invisalign reprezinta un alt tip de aparat ortodontic invizibil, fara sarme si bracketuri. Realizat dintr-o gutiera transparenta speciala, este indicat doar in cazurile in care dintii nu sunt foarte inghesuiti. Prezinta avantajul ca poate fi scos pentru a manca sau pentru a realiza igienizarea dintilor.

Spark Clear Aligner reprezinta un tratament ortodontic in cadrul caruia fiecare etapa se desfasoara computerizat, medicul putand sa deplaseze cu precizie fiecare dinte in parte, cu ajutorul unui soft specializat, astfel incat muscatura sa fie una ideala. Pacientul poate vedea, inca de la inceput, o simulare video a intregului proces de indreptare.

Consulta un medic ortodont pentru a vedea ce tip de aparat dentar ti se potriveste! Astfel, vei obtine cele mai bune rezultate pentru starea de sanatate, precum si pentru un zambet frumos!