Cat de mult vom trai?

Cat de mult vom trai?

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3265

Voteaza & Distribuie

Descrieredurata de viata


durata de viata
Media de viata in cea de-a doua jumatate a secolului XX a crescut simtitor in tarile dezvoltate si tendinta s-a amplificat pe masura ce au aparut mijloace de tratament mai perfectionate si nivelul de trai a crescut. Insa numarul de centenari din Japonia si atingerea unor varste de peste 100 de ani sunt nimic in comparatie cu media de viata a unor personaje biblice, care au trait sute de ani, batand spre o mie, insa durata vietii lor s-a redus progresiv.


In Evul Mediu, durata medie de viata era de 35-40 de ani. Se murea crunt, din razboaie, molime, infectii banale, insa existau destui norocosi care au depasit aceasta bariera. Se relateaza ca Cezar avea 75 de ani cand a pierit pe vremea Idelor lui Marte, iar Michelangelo a atins uluitoarea varsta de 88 de ani.


Dinspre Grecia antica au patruns in vremurile moderne, strabatand epocile, unele superstitii legate de varsta, mai ales in legatura cu cifrele multiplii lui 7: 49 si 63, spre exemplu. Implinirea acestor varste era considerat un moment periculos. Pentru a contracara aceste superstitii, un preot din orasul silezian, Breslau (in prezent, Wroclaw, Polonia), s-a gandit (in 1689) sa noteze varsta la care treceau la cele vesnice enoriasii sai. Aceste informatii au ajuns, pe cai ocolite, la Edmond Halley, taman in Englitera, care s-a decis sa ia o pauza de la descoperirea cometelor si sa se ocupe de intocmirea primului tabel serios legat de durata mediei de viata.


L-a terminat in 1693, folosindu-se de estimarea riscurilor anuale de deces pentru a calcula sansele de viata. Astfel, lui Halley nu i s-au aratat nici un fel de dovezi ca aceia care apucau varsta de 49 sau 63 de ani riscau mai mult decat altii sa-si sfarseasca zilele, demoland astfel „traditia". Tabelul lui Halley atingea estimarile riscului de deces pana la varsta de 84 de ani. El prognoza doar 2% sanse de atingere a acelei varste, si ca sa arate ca avea dreptate, a murit la 85 de ani, lasand pamantenilor drept mostenire si o cometa care-i poarta numele, cometa Halley, si care viziteaza periodic sistemul solar.


Factorul 64

In cazul depasirii unor varste considerate fatidice, acest lucru este influentat puternic de mortalitatea din copilarie. Daca media de varsta este scazuta, supravietuitorii acelei generatii vor trai mai mult. Spre exemplu, Paul McCartney avea 16 ani cand a compus When I’m Sixty-Four. La 16 ani, varsta de 64 de ani apartine batranetii, „babaciunilor", care par imobilizate in contemplarea vietii lor de dinainte si a vietii care-i asteapta „intr-o lume mai buna". Sa atingi varsta de 16 ani, si apoi cea de 64 pare acum un fleac.


O examinare a Bazei de Date a Mortalitatii Umane (exista si asa ceva), dovedeste ca in 1841 – primul an consemnat in aceasta baza de date – 31% dintre copiii din Anglia nu mai apucau sa implineasca 16 ani, insa daca treceai de acest prag, aveai sanse mari, aproape de 50%, sa ajungi la 64 de ani. Cand Beatles au inregistrat piesa When I’m Sixty-Four, in 1966, numai 2,5% din copiii din Anglia mureau inainte de 16 ani. Fetele aveau 85% sanse sa atinga varsta de 64 de ani, iar baietii numai 74%. In 2009, mai putin de 1% dintre copiii din Anglia au murit inainte de 16 ani, iar sansele de a ajunge la 64 de ani au crescut la 92% pentru femei si 87% pentru barbati.


Evenimente globale

Cifrele legate de speranta de viata sunt legate nu numai de calcule si statistici reci, ci de evenimente cu impact global. Marsul lui Napoleon asupra Moscovei s-a soldat cu moartea a peste 400 000 de oameni si a redus, temporar, speranta de viata la… 23 de ani (pentru barbati). Pandemia de gripa spaniola din 1918-1919 a redus cu 10 ani media de viata pentru femeile din Franta, in vreme ce SIDA a redus speranta de viata in Africa de Sud de la 63 de ani in 1990, la 54 de ani in 2010. Estimarile actuale indica o speranta de viata de 90 de ani, pentru barbatii din Anglia si Tara Galilor, iar a femeilor la 94 de ani.