Cassius Clay

Detalii

CategoriiSport
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7852

Voteaza & Distribuie

Descriere

In 1964, boxerul Cassius Clay il invinge pe Sonny Liston.

La data de 25 februarie 1964, Cassius Clay, in varsta de 22 de ani, socheaza amatorii de pariuri prin faptul ca l-a detronat pe campionul mondial de box la categoria grea Sonny Liston printr-un knockout tehnic in runda a saptea. Liston, care l-a infrant de doua ori pe fostul campion Floyd Patterson intr-o singura runda, era favorit in proportie de 8-la-1. Totusi, Clay, Clay si-a prezis victoria, laudandu-se ca va ôzbura ca un fluture si va intepa ca o albinaö si ca il va face knockout pe Liston in runda a opta. Tanarul bine-facut si vorbaret a avut nevoie de mai putin timp pentru a transforma vorbele sale in realitate û Liston, plangandu-se ca are un umar dizlocat, nu a mai intrat in runda a saptea. Cateva momente mai tarziu, a fost proclamat un nou campion la categoria grea.

Pentru a sarbatori castigarea titlului mondial la categoria grea, Clay a participat la o petrecere privata la un hotel din Miami, la care a luat parte si prietenul sau Malcolm X, lider vehement al grupului de musulmani africani din America, grup cunoscut sub denumirea de Natiunea Islamului. Doua zile mai tarziu, Clay, mult mai retinut, a anuntat ca se va alatura Natiunii Islamului si a aparat conceptia organizatiei privind segragarea rasiala, vorbind despre importanta religiei musulmane in viata sa. Ulterior in acelasi an, Clay, descendent al unui sclav fugitiv din Kentucky, a renuntat la numele care a fost dat familiei sale de catre un proprietar de sclavi si a preluat numele musulman de Muhammad Ali.

Dupa ce si-a aparat cu succes titlul sau de noua ori, acesta i-a fost luat in 1967, dupa ce a refuzat sa fie incorporat de Armata americana pe motivul ca fiind un preot musulman, satisfacerea serviciului militar este in contradictie cu credinta sa. In acel an, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare, pentru incalcarea Legii privind serviciul militar selectiv, insa a ramas in libertate intrucat a apelat sentinta. Popularitatea sa a inceput sa scada, insa multe persoane din jurul lumii au aplaudat curajoasa sa pozitie de respingere a razboiului din Vietnam. In 1970, lui Ali i s-a permis sa revina in ringul de box, iar in urmatorul an Curtea Suprema americana a casat hotararea de condamnare pentru dezertare. In 1974, a recastigat in Zair titlul la categoria grea intr-un meci impotriva lui George Foreman iar anul urmator, si-a aparat titlul intr-un meci brutal de 15 runde impotriva lui Joe Frazier, in Filipine.

In 1978, a pierdut titlul in fata lui Leon Spinks, insa mai tarziu in acel an, l-a recastigat, infrangandu-l pe Spinks in meciul-revansa, devenind primul boxer care a castigat titlul la categoria grea de trei ori. Ali s-a retras in 1979, insa s-a intors in ring de doua ori la inceputul anilor '80. A fost inclus in Hall of Fame-ul boxului international in 1990.