Care sunt cele mai importante vitamine si minerale pentru sanatate?

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurisanatate, vitamine
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari659

Voteaza & Distribuie

Descriere

Auzim mereu ca vitaminele si mineralele sunt importante pentru organismul nostru. Detaliem in acest articol aceasta idee: ce sunt mineralele, ce sunt vitaminele, care sunt cele mai importante minerale si vitamine pentru sanatatea noastra.

Ce sunt mineralele

Mineralele sunt elemente nutritive de care organismul nostru are nevoie pentru a functiona corespunzator si pentru a sustine sistemul imunitar.

Mineralele de care avem nevoie

Cele mai importante minerale de care avem nevoie sunt:

  • potasiul: este necesar pentru functionarea adecvata a membranelor celulare, sistemului nervos, contractiilor musculare, presiunii osmotice, formarea glicogenului. De asemenea, potasiul ajuta la contractia cardiaca.
  • sodiul: intervine in mentinerea echilibrului acido-bazic si in excitabilitatea neuromusculara.
  • calciul: este principalul mineral care se gaseste in oase si dinti. Calciul ajuta la pastrarea tensiunii arteriale in limite normale. Surse excelente de calciu sunt: sardine, broccoli, susan, caise, nuci, somon, portocale.
  • fosforul: il gasim in toate tesuturile, functioneaza foarte bine la nivel intracelular. Fosforul este reglat prin aportul alimentar, rinichi si sistemul endocrin.
  • magneziul: se gaseste de asemenea in componenta oaselor, dar actioneaza si la nivel intracelular. Magneziul este intotdeauna in legatura cu calciul, deficitul unuia dintre aceste minerale influenteaza metabolismul celuilalt. Magneziul este esential pentru functionarea sistemului cardiovascular. Tot magneziul ne ajuta sa sustinem masa musculara si sa evitam febra musculara dupa efortul fizic. Surse bune de magneziu sunt: nucile, ciocolata neagra, legumele cu frunze verzi, dovleacul, semintele de dovleac, bananele, cerealele integrale.

Ce sunt vitaminele

Vitaminele sunt substante cu o structura complexa care nu pot fi sintetizate de organism, desi functionarea acestuia are nevoie de ele. Vitaminele se clasifica in:

  • vitamine liposolubile: A, D, E, K;
  • vitamine hidrosolubile: vitaminele din complexul B si vitamina C.

Vitaminele sunt nutrienti esentiali pentru organism din urmatoarele motive:

  • cresc rezistenta la infectii (intaresc sistemul imunitar);
  • mentin bariera de aparare la nivelul mucoaselor;
  • intervin in metabolismul proteinelor, glucidelor, lipidelor si mineralelor.

Cele mai importante vitamine

Vitamina C Vitamina C este esentiala pentru imunitate. De asemenea, vitamina C asigura lupta impotriva radicalilor liberi si incetineste imbatranirea pielii, intervine in sinteza glucogenului, are rol antioxidant, creste rezistenta la infectii. Este nevoie sa consumam cat mai des alimente care au vitamina C in componenta (citrice, kiwi, ardei, legume verzi). Organismul nu poate face depozite de vitamina C, o preia din alimentatie. Pacientii care sufera de hiperglicemie si diabet zaharat au niveluri scazute de vitamina C, iar acest lucru creste riscul de ateroscleroza.

Vitamina D


Vitamina D este numita si vitamina soarelui pentru ca aceasta se asimileaza cel mai bine in prezenta soarelui. Ajuta la mentinerea si buna functionare a oaselor, impreuna cu calciu. In plus, vitamina D ajuta la sustinerea sistemului imunitar si ajuta la reglarea metabolismului. Este recomandata si in profilaxia rahitismului Cele mai bune surse de vitamina D sunt pestele si fructele de mare.

Complexul de vitamine B


Complexul de vitamine B cuprinde 8 vitamine si toate sunt esentiale bunei functionari a organismului: B1, B2, B3, B6, B7, B9, B12, B15. Cel mai mult, aceste vitamine actioneaza asupra sistemului nervos, dar au un rol benefic si asupra functionarii altor organe interne. Vitamina B6 de pilda este foarte importanta in procesul de dezvoltare a sistemului nervos. Cele mai bune surse alimentare de vitamine B sunt: broccoli, spanac, dovleac, carne de curcan, vita, ficat de pui.

Vitamina E

Vitamina E are un rol important in lupta cu radicalii liberi. Acesta este modul de a ne proteja impotriva unor afectiuni grave ale sistemului nervos. Surse importante de vitamina E sunt: uleiul de masline, nucile, migdalele, spanacul, rosiile, broccoli.

Vitamina A


Vitamina A se intalneste in patru forme importante: retinol, acid retinoic, retinal, beta caroten si este foarte importanta pentru functionarea sistemului imunitar, functionarea vederii, mentinerea pielii in bune conditii. De asemenea, vitamina A este un bun antioxidant.

Vitamina K


Vitamina K are un rol foarte important in procesul de coagulare. Practic, aceasta vitamina participa la sinteza factorilor de coagulare.

Cele mai multe vitamine si minerale sunt preluate din alimentatie. Deloc intamplator, se recomanda sa avem o alimentatie bogata in legume, lactate, peste, nuci, migdale, seminte.

Sursa foto: shutterstock.com