Capoeira

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBrazilia
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4806

Voteaza & Distribuie

Descriere

Creata de africani rezidenti in Brazilia, ca o solutie la problemele cu care se confruntau asupritii sclavi africani, capoeira este o forma de arta afro-braziliana, care cuprinde, in esenta, tehnici de arte martiale, incorporate cu dans si muzica. Pentru a practica aceasta arta, cerintele de baza sunt rezistenta si flexibilitatea. Capoeira se realizeaza intr-un cerc, unde participantii redau o melodie la un instrument, canta sau danseaza in perechi in mijlocul cercului. Cum si-a facut loc capoeira in istorie? Ce a facut-o atat de populara pentru a continua si in prezent?

Istoria capoeira

Capoeira isi are originile intr-o colonie portugheza cunoscuta pentru plantatiile de zahar si minele de argint care au angajat sclavi negri din Africa. Capoeira a aparut ca o modalitate de a lupta impotriva opresiunii cu care s-au confruntat sclavii africani din Brazilia. Miscarea pentru libertate a reunit diverse comunitati africane din Brazilia, care au fost adusi pentru a lucra pe plantatiile de tutun si zahar.

Ca o modalitate de rebeliune, sclavii au inceput sa-si ucida stapanii albi si sa arda plantatiile pe care lucrau. Pentru a preveni arestarea, sclavii s-au refugiat in munti in apropiere de orasul Recife, si au primit ajutor de la indienii din acele zone. In fuga lor, sclavii au descoperit o zona bogata in palmieri, pe care au numit-o Palmares, si unde si-au inceput propria comunitate africana. De aici isi trage originile Capoeira, unde diferite triburi africane s-au reunit pentru a imparti si a descoperi ritualurile fiecaruia. Aceste ritualuri, artele martiale, dansul si jocurile au condus la crearea capoeirei.

Curand, capoeira a devenit un mod de rebeliune, un simbol al libertatii, si un semn al miscarii sclavilor din Brazilia. O alta influenta asupra istoriei capoeirei a venit atunci cand Olanda a atacat Brazilia, pentru a o lua de la portughezi. Africanii i-au zdruncinat pe portughez angajand comunitatea capoeira impotriva lor, care s-a implicat surprinzator si si-a capturat adversarii cu miscari rapide. Aceste tactici au format baza capoeirei. In esenta, capoeira a fost o arta martiala, dar muzica si dansul au fost introduse pentru a face sa para mai putin violenta. Comunitatile africane au inceput sa impartaseasca cunostintele si tehnicile printre membrii lor. Aceasta victorie a condus in cele din urma la abolirea sclaviei in anul 1888 in Brazilia.

Capoeira a devenit curand un mod de viata pentru nenumarati africani din Brazilia, chiar daca sclavia a fost abolita. Capoerii, sau persoanele care practicau aceasta arta, si-au gasit locuri de munca ca si garzi de corp, devenind un instrument util in consolidarea serviciilor de politie si a altor servicii de securitate.

Chiar si asa, oamenii erau retinuti in ce priveste aceasta forma de arta, si au continuat sa creada ca este o amenintare politica persistenta asupra tarii. Acest lucru a condus la stabilirea unei legi pentru a elimina toti capoeristii din tara. Cu toate acestea, aceasta lege a intalnit o puternica opozitie, si in cele din urma interzicerea capoeriei a incetat atunci cand Brazilia a fost in razboi cu Paraguay, razboi castigat doar datorita eficientei armatei care cuprindea in principal negri, pregatiti in aceasta forma de arta. In cele din urma capoeira a fost acceptata ca o forma de cantec si dans, aparand mai mult ca un ritual popular decat o tehnica de atac si de aparare.

Un alt capitol a fost adaugat in lunga istorie a capoeirei atunci cand, in anul 1937, dupa acceptarea oficiala a aceastei tehnici, a fost stabilita prima scoala Capoeira si aceasta a fost declarata un sport national. Astfel, istoria capoeira e plina de evenimente, fiind o adaptare la necesitatea timpurilor moderne, ca un mijloc de fitness si ca o forma de dans.

Capoeira in prezent

Ceea ce a inceput ca o rebeliune a devenit acum o modalitate excelenta pentru mentinerea starii generale de sanatate si fitness. Exista nenumarate scoli in intreaga lume in care se invata capoeira. Cu toate acestea, pentru a putea fi practicata, e necesara dezoltarea rezistentei, deoarece este un sport foarte exigent. Capoeira consta in diferite rotiri si alte miscari, care necesita ca partea superioara a corpului sa fie puternica. Este recomandat ca studentii care sunt la inceput sa-si dezvolte treptat aptitudinile, deoarece acestia sunt predispusi la leziuni si contractii musculare.

Mai multi istorici sustin ca arta capoeira a aparut de fapt din istoria dansului brazilian si ca initial a fost o forma traditionala de dans brazilian. In plus, acestia sustin ca aceasta forma de dans a fost mai tarziu adaptata pentru a incorpora tehnici de lupta care isi au originea in comunitatea africana. Cu toate acestea, capoeira este, in esenta, o forma de arta minunata, originara din Brazilia, dar care e incompleta fara contributia africanilor.