Cand se planteaza bulbii de lalele negre

Cand se planteaza bulbii de lalele negre

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriflori
Ultima actualizareLuni 28 noiembrie 2022
Vizualizari96

Voteaza & Distribuie

Descriere

Lalelele sunt plante perene, care se inmultesc prin bulbi. Dintre cele 100 de specii de lalelele si 3000 de varietati, cea mai cunoscuta este laleaua neagra. Laleaua neagra, este o planta bulboasa de toamna, cu o rezistenta foarte mare la frigul iernii si cu inflorire primavara. Cea mai buna perioada pentru plantarea bulbilor de lalea neagra, este din septembrie pana in decembrie, inainte de venirea primului inghet.

Metode de plantare a bulbilor de lalea neagra

Prima regula inainte de a incepe plantarea, este aceea de selectare a bulbilor. Suprafata lor trebuie sa fie neteda, tare, fara zgaraieturi sau zone moi, iar tesutul ferm. Daca acestia sunt mari, sanatosi si cu tegumentul lucios, vor asigura flori frumoase primavara. Bulbii incoltiti nu sunt potriviti pentru plantare. Inainte de a fi plantati, bulbii selectati se inmoaie intr-o solutie de permanganat de potasiu, timp de 30 - 40 de minute. Permanganatul de potasiu, utilizat pe scara larga in medicina, este folosit ca ingrasamant sau antiseptic pentru culturile de gradina. Atat potasiul ca si manganul care fac parte din acest medicament, contribiue la cresterea si dezvoltarea activa a plantelor.

Pregatirea pamantului destinat plantarii bulbiilor

Solurile recomandate plantarii becurilor (bulbilor) de lalele negre sunt, solurile argiloase sau nisipoase bogate in humus. Inainte de plantare, aceste soluri trebuiesc curatate de buruieni, sapate cu un harlet sau o sapa si pe urma maruntite bine. Pamantul trebuie sa fie cat mai afanat si cu un drenaj bun, pentru ca bulbii putrezesc usor daca balteste apa. Este important ca PH-ul solului sa aiba o valoare de 6,5 - 7,5. Daca nu atinge aceste valori, se recomanda ameliorarea lui folosind ingrasaminte granulate care au un continut scazut in azot si cu o eliberare treptata. Aceste granule se amesteca cu pamantul, dupa care urmeaza plantarea bulbilor. Lalelele negre sunt mari iubitoare de lumina si caldura, astfel ca terenurile destinate culturii lor trebuie sa fie insorite si protejate de vanturile puternice.

Plantarea bulbilor

In urma efectuarii operatiei de pregatire a terenului, urmeaza plantarea bulbilor. Cu o sapa sau un harlet, se sapa un sant in care se fac gropi cu plantatorul de bulbi. Adancimea acestora trebuie sa fie de 2 - 3 ori mai mare decat marimea bulbului.

De exemplu: daca marimea bulbului este 4 cm, adancimea gropii va fi de 10 - 12 cm. Se planteaza bulbul cu partea mai lata (discul) in jos, pentru ca de aici incep sa porneasca radacinile, iar cu partea mai ascutita (varful) orientata in sus. Se acopera apoi cu un strat de pamant, de 2 ori mai gros decat marimea bulbului si se uda doar daca umiditatea solului este scazuta. Atunci cand toamna este foarte secetoasa. Daca plantarea se face pe mai multe randuri, este important sa se respecte distanta dintre randuri si distanta dintre bulbi.

Se recomanda ca distanta dintre randuri sa fie de 15 - 20 cm, iar distanta dintre bulbi de - 5 - 10 cm. Cand s-a terminat plantarea becurilor, acestia se acopera cu un strat de pamant de 2 ori mai gros decat marimea lor, se grebleaza si se face mulcirea. Plantarea bulbilor de toamna, necesita obligtatoriu acoperirea zonei cu folie de mulcire, paie sau frunze uscate, pentru a preveni inghetul acestora.

Laleaua Neagra, a devenit foarte cunoscuta in urma ronmanului scris cu acelasi nume de Alexandre Dumas.