Atlantida - legenda lui Platon

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriIstorie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4701

Voteaza & Distribuie

Descriere

Platon a fost cel care a scris cele doua dialoguri, Timeus si Critias in care povesteste despre Atlantida. De asemenea, aceste doua scrieri sunt singurele referinte cunoscute despre aceasta civilizatie. Ele au provocat controverse pentru mai bine de 2,000 de ani. Iata un scurt rezumat al celor doua dialoguri.

Cu mai bine de 11,000 de ani in urma a existat un popor ce a trait pe o insula in mijlocul Oceanului Atlantic. Locuitorii erau o natiune de nobili si un popor puternic. Ei aveau multe bogatii din resursele naturale de pe insula. Insula aceasta era un centru al comertului si negotului. Conducatorii stapaneau atat asupra locuitorilor insulei cat si in Europa si Africa. Aceasta este insula Atlantida.

Insula era sub ocrotirea lui Poseidon, zeul marii. Atunci cand Poseidon s-a indragostit de o muritoare, Cleito, el a creat o asezare pe varful dealului din mijlocul insulei pentru ea. A inconjurat locuintele cu inele de apa si pamant pentru a o proteja.

Cleito a nascut cinci perechi de baieti gemeni ce au devenit conducatorii Atlantidei. Insula a fost impartita intre fratii. Atlas, cel mai batran, a fost primul rege al insulei si controla partea centrala a dealului si zonele alaturate. Pe varful dealului central a fost construit un templu in onoarea lui Poseidon in carea a fost pusa o statuie gigant ce il infatisa pe zeului marii in carul sau cu cai inaripati. Aici, conducatorii Atlantidei veneau sa discute legi, sa faca judecati si sa plateasca tribut lui Poseidon.

Pentru a facilita negotul si comertul, un canal de apa a fost construit prin mijlocul inelelor de apa si pamant, si apa curgea pe o lungime de 9km pana sa se varse in mare.

Orasul Atlantida era asezat in afara inelului de apa ce inconjura dealul si se intindea pe 1.7km de campie. Densitatea populatiei era mare deoarece majoritatea populatiei traia aici. Dincolo de oras era o campie fertila de 530 km lungime si 190 km latime inconjurata de un alt canal folosit pentru a colecta apa raurilor si izvoarelor din munti. Clima era favorabila pentru ca permitea recolatarea de doua ori pe an: in timpul iernii datorita ploilor si o data timpul verii cu ajutorul canalului. In partea de nord a campiei erau munti ce se inaltau la cer. Sate, lacuri, rauri si pajisti imprejmuiau muntii. In afara de recolte, insula Atlantida mai producea tot felul de ierburi, fructe si nuci. Traiau aici diferite specii de animale, incluzand elefanti.

Pentru mai multe generatii, atlantii au trait vieti simple si virtuoase. Dar cu timpul au inceput sa se schimbe. Puterea si dorinta de avutie i-a corupt. Cand Zeus a vazut imortalitatea atlantilor a adunat toti zeii pentru a hotari o pedeapsa potrivita pentru acestia. Astfel ca la putin timp, insula Atlantida si locuitorii ei au fost inghititi de mare.