Atentie la alimentatia din perioada sarcinii

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriFitness
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1665

Voteaza & Distribuie

Descriere

gravidaIn primul rand, trebuie sa stiti ca „poftele gravidelor" sunt doar niste scuze ca sa puteti manca orice. Nu va folositi de sarcina pentru a va satisface placerile gastronomice pentru ca dupa cele 9 luni veti regreta amarnic. Chiar inainte de a ramane insarcinata, ar fi ideal sa aveti o greutate putin sub greutatea normala si nu mancati pentru doi, doar pentru unul. Kilogramele in plus pe care le luati in timpul sarcinii ar trebui sa fie undeva in jur de 11-15, nu mai mult.



Gravidelor li se recomanda urmatoarele vitamine si minerale pentru dezvoltarea optima a sarcinii: acidul folic, vitamina B6, calciul, fierul, sodiul, magneziul si iodul. Pot fi administrate inca din perioada de dinainte a sarcinii.



Iata cateva reguli de alimentatie pe care orice gravida ar trebui sa le cunoasca :



Consumati lapte – este cel mai important aliment. O cantitate de 3 cani de lapte pe zi va asigura 10-16 g proteine de calitate superioara, 900 miligrame de calciu si 300 de calorii (pentru laptele cu 1,5% grasime).



Consumati paine integrala, cereale, legume de culoare galbena si verde, legume cu fructe verzi, fructe proaspete si uscate – acestea asigura rezerva de minerale, vitamine si fibre.



Beti zilnic 6-8 pahare de lichide – va preveni instalarea constipatiei. La fel si fructele uscate (prune sau smochine).



Consumati cafeina cu moderatie – nu este interzisa, insa nu facceti excese. Sunt suficiente 200 mg/zi, adica 2 cesti de cafea.



Consumati hidrati de carbon – diminueaza greturile de dimineata.



Pentru evitarea arsurilor gastrive, portiile trebuie sa fie mici, mancarea mestecata bine si trebuie sa va pastrati o pozitie verticala minim 3 ore dupa masa. Nu purtati haine stramte peste talie.



Evitati consumul de alcool in timpul sarcinii.



Faceti exercitii fizice – are efecte befice: previne diabetul gestational, usureaza sarcina, reduce stresul.Puteti alege sa mergeti pe jos, sa alergati, sa va plimbati cu bicicleta sau sa inotati.