Argumente pro si contra uniformelor in scoala

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8750

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dezbaterea despre uniformele scolare este complicata, asa ca vom incerca sa cuprindem ambele puncte de vedere si va lasam pe dvs. sa judecati.

Profesional:

Unii spun ca un copil in uniforma scolara are mai multe sanse sa ia scoala in serios. Imbracarea uniformei ii creeaza impresia ca se pregateste sa mearga la scoala la fel ca si tatal sau, care merge la servici. Rapoartele institutiilor de invatamant au demonstrat ca, atunci cand elevii se imbraca in uniforma, acestia adopta o abordare mai serioasa a studiilor, fata de perioadele in care se imbraca normal, ca si pe strada.

Promoveaza discipilina:


Multi sunt de parere ca uniformele contribuie la mentinerea disciplinei in scoala, scazand numarul de probleme comportamentale. Argumentul este ca in zilele noastre, copiii nu sunt capabili de auto-disciplina, deoarece parintii refuza sa le impuna anumite reguli si conduite, ceea ce face mai dificila misiunea profesorului care are de-a face cu clase formate din 25-30 de elevi.

Reduce cazurile de violenta:

Tot scolile raporteaza ca uniformele scad numarul batailor si violentelor care se nasc din certuri, pentru ca de multe ori subiectul lor sunt hainele la moda. Invariabil, copiii ii sicaneaza pe cei care nu au haine de firma, iar cei care nu si le pot permite sunt adesea sensibili cand vine vorba de imbracamintea lor. S-a constatat ca introducerea uniformelor in scoli, au avut ca rezultat diminuarea tensiunilor intre elevi. .

Distragerea atentiei:

Multi parinti considera ca elevii imbracati unitar arata mai frumos si ca politica uniformei ii asigura ca copiii lor se vor prezenta la scoala in haine adecvate, evitandu-se distragerea, cum ar fi mania de a fi in „trenduri". Unii elevi au transformat scoala intr-o continua prezentare de moda, ceea ce reprezinta o distragere de la invatare, pentru ca elevii petrec mai mult timp concentrandu-se la hainele lor decat la temele pentru acasa.

Valori:

Uniformele scolare subliniaza faptul ca individualitatea si auto-exprimarea fiecaruia nu sunt determinate de imbracamintea de firma sau de ultimul capriciu vestimentar.

Pretul scazut:

Uniformele de scoala sunt un chilipir in comparatie cu toata averea pe care parintii ar trebui sa o cheltuiasca pentru hainele de firma ale copiilor .

Spiritul scolii:

Se spune ca uniforma ajuta la construirea unui brand al scolii. Infiltreaza sentimentul de apartenenta si creeaza o mandrie pentru istitutia pe care o reprezinta.

Individualitatea:

Suprimarea individualitatii este cea mai frecventa imputare adusa uniformelor scolare. Cadrele didactice sustin ca un program academic care incurajeaza elevii sa urmareasca crezuri individuale este mult mai important decat ceea ce poarta. Fortand elevii sa se conformeze, le inhiba creativitatea si auto-exprimarea.

Cauzeaza probleme de disciplina:

Unii elevi resping orice reguli. Fortandu-i sa poarte uniforme la scoala le agraveaza spiritul de rebeliune. Isi modifica uniforma fie prin stramtare, largire, scurtare sau lungire, si profesorii sunt pusi in situatia de a face pe politistii aproape zilnic.

O relatie aproape inexistenta cu spiritul academic:

Cei care se opun uniformelor insista ca nu exista dovezi credibile cum ca acestea ar imbunatati disciplina in scoala sau ca promoveaza realizari academice mai mari. Argumentul principal este cel ca unii elevi eminenti se imbraca extrem de prost, ceea ce demonstreaza ca felul in care te imbraci nu iti imbunatateste capacitatea de invatare.