Angkor

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriConstructii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5756

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista doua mari complexe de temple antice in Asia de Sud-Est, unul la Bagan, in Burma si altul la Angkor, in Cambodgia. Templele de la Angkor, construite de civilizatia khmer intre 802 si s1220 reprezinta unul dintre cele mai uimitoare realizari ale omenirii care poate fi admirat si in ziua de azi. Din Angkor, regii khmerieni au condus peste un vast domeniu ce se intindea din Vietnam pana la Golful Bengal din China. Cladirile ce pot fi vazute azi, mai mult de 100 de temple de piatra, sunt singurele supravietuitoare ale unei metropole religioase, sociale si administrative, a carei palate, cladiri publice si case ce au fost construite din lemn au disparut acum mult timp.


Angkor


Unele teorii sustin ca pamanturile Angkorului au fost alese ca asezare din cauza pozitiei militare strategice si a potentialului agicol. Alti oameni de stiinta cred ca localizarea geografica a complexului Angkor si aranjamentul templelor se bazeaza pe geografia planetelor din vremuri arhaice. Folosind simulari pe calculator, s-a dovedit ca planul complexului Angkor – plasarea terestra si templele – oglindeste stelele din constelatia Draco, in timpul echinoxului de primvara din anul 10,500 i.e.n. In timp ce data alinierii astronomice este mult prea departe de data constructiei Angkorului, se pare ca scopul sau era sa oglindeasca arhitectural cerurile pentru a ajuta la armonizarea pamantului cu stelele. Asezarea templelor si natura iconografica din sculpturi, in particular "asuras" (demonii) si "devas" (zeitatile) intentioneaza de asemenea sa indice fenomenele ceresti ale echonctiilor si tranzitia lenta de la o era astrologica la alta.


Asezarea Templului in forma constelatiei Draco


Templul Phnom Bakheng este inconjurat de 108 de turnuri. Numarul 108 este considerat sacru, atat in cosmologia hindusa, cat si in cea budista, este suma dintre 72 si 36 (36 este jumatate din 72). Numatul 72 este un numar primar in secventa de numere legate de procesarea axei Pamantului, ce aparent cauzeaza modificari in pozitia constelatiilor intr-o perioda de 25,920 de ani si cu cate un grad la fiecare 72 de ani. Un alt lucru interesant este ca Angkor se agla la 72 de grade longitudine est de Piramidele din Giza. Templele Bakong, Prah Ko si Prei Monli din Roluos, la sud de complexul Angkor, sunt asezate in asa fel incat oglindesc constelatia Corona Borealis asa cum a aparut la apus in timpul echonoxului de primavara din anul 10,500 i.e.n. Este interesant de mentionat ca in secolele 10 si 11 cand aceste temple au fost ridicate, Corona Boreala nu era vizibila.


Angkor


Angkor Wat, construit in primii ani ai secolului 12 de catre Suryavaram II, este inchinat zeului hindus Vishnu si este o reprezentare simbolica a cosmologiei hinduse. Constand intr-un templu imens simbolizand Muntele Meru, are ziduri si santuri ce reprezinta muntii si oceanul cosmic.


Angkor


In timpul ocupatiei a populatiei khmer de jumatate de mileniu, orasul Angkor a devenit centru de pelerinaj, o destinatie importanta in Sud-Est-ul Asiei. A fost jefuit de Thais in 1431 si abandonat in 1432, iar apoi uitat timp de cateva secole. Calugarii ratacitori budisti, ce treceau prin junglele dese, ajungeau ocazional la ruine. Recunoscand natura sacra a templelor, dar necunoscand originile, eu ai inventat povestiri ce au devenit legende, spunand ca a fost construit de catre zei in vremuri antice. Secole au trecut si pelerinii din diferite parti ale Asiei au cautat orasul mitic al zeilor. Cativa aventurieri europeni au aflat de ruine si povesti si au inceput sa caute orasul. Multi au crezut ca aceste povesti nu sunt altceva decat inventii, pana cand exploratorul francez Henri Mouhot a adus Angkorul in atentia intregii lumi in anul 1860. Francezii au fost incantati de orasul antic si la inceputul anului 1908 au inceput un proiect de restaurare. Restaurarea a continuat pana in prezent, exceptand anii \'70 si \'80 cand luptele militare i-au impiedicat pe arheologi sa se apropie de ruine.


Ruinele orasului Angkor



Ruinele orasului Angkor


Ruinele de la Angkor


Arheologii ortodocsi interpreteaza complexul Angkor ca un lacas al mormintelor regilor megalomaniaci si ca in realitate acei regi au ridicat aceste temple pentru a-i sluji atat pe zei cat si pe ei insusi. Aliniate cu stelele, construite in trei dimensiuni si decorate cu o frumoasa arta religioasa, templele de la Angkor au fost instrumente pentru a ajuta oamenii sa se apropie de zei.