Adoptia, intre vis si realitate

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3483

Voteaza & Distribuie

Descriere

Adoptiile de copii sunt un lucru pe cat de delicat, pe atat de frumos, de normal si de minunat. Daca va doriti cu adevarat sa deveniti parinti, exista solutii pentru ca visul sa vi se implineasca. In primul rand, trebuie sa faceti o cerere la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) in a carei raza teritoriala domiciliati, la care trebuie sa anexati mai multe acte, printre care:

- copie dupa cartea de identitate;
- copie legalizata dupa certificatul de nastere;
- copie legalizata dupa certificatul de casatorie;
- copia actului de casa;
- adeverinta de venit;
- certificat de cazier judiciar;
- caracterizari de la ultimul loc de munca;
- certificat medical privind starea de sanatate;
- declaratie privind motivatia de a adopta si asteptarie pe care le aveti in legatura cu varsta, sexul si situata psihomedicala a copilului pe care doriti sa-l adoptati.

Un asistent social va va vizita apoi, puteti si voi sa luati legatura cu unul in prealabil, si el va va explica ce etape trebuie sa parcurgeti pentru a adopta un copil. Aceasta etapa dureaza aproximativ doua luni, dupa care familia va primi un atestat, in cazul in care cererea este aprobata. A doua etapa presupune interactiunea cu copilul, facuta la sfatul asistentului social, in conformitate cu posibilitatile familiei sau persoanei care adopta, si cu usurinta cu care copilul se adapteaza noii situatii. A treia etapa presupune acomodarea permanenta, dureaza 90 de zile si parintii/parintele are la dispozitie acest termen pentru a pune bazele unei relatii cu copilul, pentru o viata. Asistentul social impreuna cu psihologul vor face vizite la "domiciliu" pentru a monitoriza procesul de adaptare.

La finalizarea anchetei sociale, DGASPC va va elibera atestatul de familie apta sa adopte, deoarece in conformitate cu Legea 273/2004 privind regimul juridic al adoptei, infierea nu poate fi incuviintata de catre instanta judecatoreasca decat dupa ce copilul a fost incredintat pentru o perioada de 90 de zile familiei care doreste sa-l adopte. Trebuie sa stiti ca atestatul este valabil doar un an de zile, valabilitatea lui putand fi prelungita anual in urma unei solicitari de reinnoire.