8 martie, Ziua Internationala a Femeii

8 martie, Ziua Internationala a Femeii

Detalii

CategoriiCultura
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari6475

Voteaza & Distribuie

Descriere

Ziua Internationala a Femeii se sarbatoreste in fiecare an pe data de 8 martie. Data a fost stabilita de catre Adunarea Generala a ONU in 1977, cand membrii acesteia s-au reunit pentru a pune bazele unei zile a drepturilor femeii si a pacii internationale.
8 martie, Ziua Internationala a Femeii


8 martie, Ziua Internationala a Femeii
Istoria Zilei Internationale a Femeii

Prima Zi nationala a Femeii a fost consemnata in Statele Unite ale Americii, in 1909. Trendul s-a extins si in Europa, incepand cu Danemarca si, mai apoi, cu Germania, care au propus instituirea unei zile anuale a femeii. La baza acestui proiect a stat strategia de a promova egalitatea drepturilor intre sexe. In 1911, Ziua Internationala a Femeii era deja adoptata in tari precum Austria, Danemarca, Germania si Elvetia.
Ziua Femeii in Statele Unite ale Americii


Asa a inceput totul: mars de Ziua Femeii in Statele Unite ale Americii
Incepand cu 8 mai 1965, Ziua Internationala a Femeii a fost declarata zi libera in Rusia. China a adoptat data 8 martie ca sarbatoare oficiala a femeilor. Odata cu proclamarea zilei de 8 martie de catre Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite ca sarbatoare oficiala a femeilor, statele care o celebrau deja au adoptat hotararea.


In timp, Ziua Internationala a Femeii si-a pierdut caracterul militant si politic, devenind o ocazie frumoasa pentru ca barbatii sa-si exprime afectiunea si pretuirea pentru reprezentantele sexului frumos din jurul lor.


De asemenea, mai ales in tarile comuniste, s-a produs o fuziune a Zilei Femeii cu Ziua Mamei, cele doua celebrandu-se in acelasi timp.


Ziua Femeii, diferita de Ziua Mamei in Romania

In Romania, pana in anul 2009, Ziua Mamei se sarbatorea odata cu Ziua Femeii, pe 8 martie. Incepand cu data de 29 septembrie 2009, cand a fost aprobata legea privind sarbatoarea oficiala a mamei, s-a stabilit ca Ziua Mamei se sarbatoreste in prima duminica a lunii mai. Astfel, in 2012, Ziua Mamei se sarbatoreste pe 6 mai, in 2013, pe 5 mai, iar in 2014, pe 4 mai.


Cum se sarbatoreste Ziua Femeii in lume?

In 2011, in mai bine de 100 de tari ale lumii au avut loc evenimente comemorative, cu ocazia implinirii a 100 de ani de la instituirea Zilei Internationale a Femeii. Australia a scos pe piata o moneda comemorativa, in vreme ce in Statele Unite, diverse campanii si initiative au fost demarate, toate avand ca tematica generala femeia si drepturile sale.


In majoritatea statelor unde se sarbatoreste Ziua Femeii, obiceiul impune ca barbatii sa cinsteasca si sa pretuiasca reprezentantele sexului frumos prin daruirea florilor sau a unor cadouri. Unele tari au decretat Ziua Femeii nelucratoare.
Cadouri si flori de 8 martie


Cadouri si flori de 8 martie pentru reprezentantele sexului frumos
In Italia, spre exemplu, barbatii obisnuiesc sa daruiasca femeilor mimoze galbene, dar si ciocolata si cadouri simbolice. In general, florile de primavara sunt cele preferate, precum frezii, lalele si zambile. Se mai obisnuieste ca, de Ziua Femeii, angajatele sa primeasca fie o zi libera din partea angajatorului, fie un cadou, un buchet de flori sau chiar si un pranz la restaurant. Femeile au parte de tratamente privilegiate si diverse spectacole si concerte sunt organizate in cinstea lor.


In state precum Pakistan, pe 8 martie se celebreaza femeile si lupta lor intensa pentru dobandirea drepturilor egale cu cele ale barbatilor, in ciuda piedicilor culturale si religioase cu care s-au confruntat. In Polonia, femeile organizeaza marsuri si demonstratii feministe in fiecare an de 8 martie, in marile orase ale tarii.
Mars de Ziua Femeii in Pakistan


Mars de Ziua Femeii in Pakistan
Controverse

Au existat cazuri in care principiile care stau la baza Zilei Femeii sa atinga si extreme neplacute, ajungandu-se la discriminare pozitiva sau la practici abuzive impotriva barbatilor. Spre exemplu, consiliul local al Londrei a interzis accesul barbatilor intr-una din bibliotecile din oras in ziua de 8 martie, din dorinta de a celebra intr-un mod cat mai nonconformist Ziua Internationala a Femeii.