7 aspecte de care să ții cont când cumperi o plită pe gaz

7 aspecte de care să ții cont când cumperi o plită pe gaz

Detalii

CategoriiShoping
Tagurielectrocasnice incorporabile
Ultima actualizareMarti 23 februarie 2021
Vizualizari224

Voteaza & Distribuie

Descriere

Materialul din care este realizată plita pe gaz

Diferențele funcționale dintre un aragaz clasic și o plită pe gaz nu sunt foarte mari, însă plita pe gaz are câteva avantaje de ordin estetic și structural care o transformă într-o alegere mult mai bună, în unele cazuri.

În primul rând, o plită pe gaz are dimensiuni reduse, care îi permit să fie încorporată chiar și într-o bucătărie foarte mică. De asemenea, din punct de vedere estetic poate fi integrată cu ușurință în aproape orice stil de amenajare și - nu în ultimul rând - este dotată cu diverse sisteme de siguranță pe care aragazul clasic nu le are. În plus, plita pe gaz are aprindere automată, așa că poți renunța la a mai folosi chibritul, bricheta sau aprinzătorul.

Dincolo de aceste avantaje, plitele pe gaz permit o reglare mai simplă a puterii focului, nu necesită vase speciale pentru a pregăti mâncarea și vin la pachet cu un cost mai mic de achiziție, dar și de utilizare (cel de utilizare derivă, desigur, din costul întrucâtva mai redus al gazelor naturale).

Dacă știi deja toate lucrurile expuse mai sus, cel mai probabil ești în etapa în care îți dorești să cumperi o plită pe gaz și ai descoperit că te lovești de o mare problemă: multitudinea de modele din comerț, care îngreunează procesul decizional. Tocmai de aceea, în cele ce urmează îți propunem să trecem în revistă împreună cele 7 aspecte la care e bine să fii atent(ă) atunci când cumperi o plită pe gaz. Dacă ții cont măcar de câteva dintre aceste sfaturi, șansele să alegi cel mai bun produs disponibil vor crește considerabil.

Alegerea plitei pe gaz trebuie să țină cont, în primul rând, de materialul din care este realizată. În comerț există o mulțime de modele plite pe gaz din diverse materiale, așa că este util să știi de la bun început care sunt, în linii mari, principalele alternative disponibile.

Cel mai des întâlnite sunt plitele pe gaz din inox, care sunt recomandate mai ales în cazul în care știi că vei folosi plita foarte des (uzura va fi mai mare, deci inoxul va fi materialul ideal pentru că e rezistent). Mai poți opta pentru plite din diverse combinații de sticlă (unele sunt mai rezistente la uzura mecanică, altele mai puțin). De asemenea, în cazul în care designul bucătăriei permite, poți opta și pentru o plită emailată, cu un aer rustic care se va potrivi mai ales într-o bucătărie vintage sau într-una cu accente clasice.

Geometria arzătoarelor

Atunci când ești în căutarea produsului perfect trebuie să ții cont că în comerț vei găsi diverse modele plite pe gaz și în funcție de geometria arzătoarelor. Evident, alegerea finală o vei face în funcție de preferințe, însă trebuie să ai grijă și la câteva detalii tehnice care vor influența foarte mult modul în care folosești plita.

Astfel, este recomandat să alegi un model cu o distanță cât mai mare între arzătoare, în general pe diagonală (pentru că acolo vorbim despre distanța între arzătoarele care au puterile calorice cele mai mari). De asemenea, asigură-te că plita aleasă are arzător WOK pentru că pe termen lung acest detaliu va înlesni destul de mult utilizarea.

Puterea arzătoarelor

În funcție de dimensiune, fiecare arzător are o anumită putere, care influențează calitatea preparatelor gătite. La plitele pe gaz puterea se măsoară în Wati (W) și este cuprinsă, de obicei, între 750-4.000 W (în acest caz vorbim de arzătoare foarte mari, nu de arzătoarele unei plite de dimensiuni medii). Așadar, gândește-te ce anume vei pregăti cel mai des pe plita electrică și alege un produs cu arzătoare corespunzătoare.

Grătarele plitei


Alegerea plitei pe gaz trebuie făcută și în funcție de grătare. În general e bine ca acestea să fie realizate din fontă, iar fonta să aibă o cantitate cât mai mare de carbon, pentru că astfel grătarele plitei tale nu vor fi la fel de casante ca alte variante prezente în comerț. În general poți să îți dai seama de calitatea fontei în funcție de forma și de greutatea grătarelor: dacă observi că sunt foarte fine și în același timp grele, cel mai probabil e vorba de fontă cu o cantitate mare de carbon, deci poți să alegi modelul respectiv fără a mai avea grija că grătarele plitei ar putea fi casante.

Designul


Designul unei plite este dat, în principal, de materialul din care este realizată, dar și de modul în care sunt dispuse arzătoarele, de culoare, de dispunerea butoanelor etc. În general este bine să optezi pentru un produs care poate fi integrat cu ușurință în stilul în care a fost amenajată bucătăria. Nu ar fi o idee bună, de exemplu, să alegi o plită retro pentru o bucătărie cu un design minimalist, contemporan sau industrial. La fel, nu ar fi tocmai indicat să încerci să integrezi o plită pe gaz cu look futurist într-o bucătărie amenajată în stil vintage.

Modul în care sunt poziționate butoanele

La prima vedere poate părea un aspect nesemnificativ, însă este important să ții cont și de modul în care sunt poziționate butoanele plitei. În general, în comerț există plite pe gaz cu butoane poziționate frontal și plite pe gaz cu butoane poziționate lateral, în plan înclinat sau drept, grupate sau împărțite în două zone. Alegerea nu trebuie făcută neapărat în funcție de preferințele estetice, ci și în funcție de criterii practice.

Astfel, dacă știi că vei monta plita într-un spațiu mic sau lângă un zid lateral, atunci e bine să optezi pentru un model cu butoanele poziționate frontal, care te va ajuta să ai acces mai ușor la plită. Cât despre modelele cu butoane poziționate lateral, acestea sunt mai ușor de întreținut, deci poți alege un astfel de model dacă îți dorești ca panoul să fie întrucâtva mai ferit de posibilitatea de a se murdări repede.

Funcții suplimentare


Plitele pe gaz nu au, de obicei, o paletă mare de funcții suplimentare, însă este bine să te asiguri că modelul ales le are pe cele standard. În general, la plitele pe gaz sistemul de aprindere este integrat în butoane, iar sistemul de siguranță pentru supravegherea flăcării există la toate modelele, așa că procesul decizional nu va fi cu mult îngreunat de aceste criterii.

În concluzie, acestea sunt cele 7 aspecte de care e bine să ții cont atunci când cumperi o plită pe gaz. Nu uita că o plită pe gaz, atunci când este bine aleasă, poate fi o investiție pe termen lung, așa că asigură-te întotdeauna că alegi cel mai bun model disponibil.