7 activități pentru care nu ești niciodată prea bătrân

7 activități pentru care nu ești niciodată prea bătrân

Detalii

CategoriiSocial
Tagurifamilie
Ultima actualizareLuni 4 iulie 2022
Vizualizari102

Voteaza & Distribuie

Descriere

Înaintarea în vârstă este privită ca fiind o etapă tristă a vieții, care ne limitează, dar de fapt, fiecare etapă a vieții are unicitatea și frumusețea ei. La fel cum descoperirea și curiozitatea copilăriei ne aduce bucuria de a trăi, autodepășirea și dezvoltarea ne motivează în tinerețe, la vârsta a 3-a dobândim anumite trăsături specifice, care ne ajută să vedem toate situațiile dintr-o perspectivă cu totul diferită.

Dacă în tinerețe, foarte multe lucruri ne creeau stres, disconfort sau teamă, iată că, atunci când devenim seniori, privim totul cu mai mult calm, cu mai multă siguranță, cu mai multă maturitate. Chiar dacă, în România, majoritatea vârstnicilor se izolează și trăiesc în singurătate sau tristețe, în alte colțuri ale lumii, aceștia au învățat că se pot bucura în continuare de viață, de socializare sau de lucrurile care le aduc plăcere și bucurie.

Spre exemplu, la Casa Nur Dumbravita, Timisoara, care este un cămin de bătrâni cu personal calificat, vârstnicii sunt încurajați să se angajeze în tot felul de activități sociale care să le aducă bucurie și care să îi ajute să se dezvolte în continuare. Există, într-adevăr anumite activități, pe care unele persoane nu le mai pot face ca în tinerețe, însă acestea pot fi înlocuite cu altele. Deci, niciodată nu ești prea bătrân pentru a trăi și a te bucura de fiecare etapă a vieții.

Iată alte 7 activități pe care le poți face la orice vârstă.

Bucură-te de viață

În general, după pensionare, o bună parte din oameni, tind să își piardă bucuria vieții, simțindu-se inutili sau neimportanți. Chiar dacă, poate cei dragi nu mai au timp de tine, acum este momentul tău. Deci, acordă-ți ție acel timp, pe care nu ți l-ai acordat cât ai fost tânăr și ai avut mult prea multe sarcini de îndeplinit. Bucură-te de fiecare loc, de fiecare floare, pasăre, de fiecare gust, miros sau persoană cu care interacționezi, pentru că acum ai timp să vezi lumea cu alți ochi, în liniște deplină. Plimbă-te în cât mai multe locuri, cunoaște oameni noi și râzi așa cum nu ai făcut-o niciodată. Viața are atât de multe lucruri frumoase să ne ofere, dar în tinerețe suntem mult prea ocupați să le vedem.

Scrie

Indiferent că vrei să scrii despre emoțiile tale sau pur și simplu vrei să îți povești experiențele de viață, scrisul este mai mult decât o activitate benefică, este o terapie. Scrie într-un jurnal sau chiar pe un blog, despre lucrurile frumoase pe care le-ai experimentat. Acum ai dobândit o cu totul altă perspectivă, o cu totul altă înțelepciune, care îi poate ajuta și pe cei tineri să vadă viața cu alți ochi.

Dansează

Nu trebuie să fii un dansator profesionist sau să faci mișcări periculoase, ci pur și simplu să dansezi. Dansul, nu doar că îți pune corpul în mișcare, oferindu-ți mai multă flexibilitate, și sănătate, dar te și eliberează de emoțiile negative din corpul tău. Așadar, pune muzica preferată și dansează, fie că ești singur, fie că ești împreună cu alți oameni. Poți chiar să începi să înveți dansuri noi.

Cântă

Toată viața poate te-ai limitat, că nu ai voce, că tu nu poți aia sau ailaltă. Ei bine, acum nu mai ai nimic de pierdut, deci cântă, chiar dacă crezi că nu ai voce. Cântatul îți ajută plămânii și eliberează corzile vocale de anumite emoții stagnante. Cântatul aduce plăcere și eliberare în corp, chiar dacă ai impresia că nu sună bine. Nu trebuie să cânți în fața unui public, dacă nu îți dorești asta, ci pur și simplu, atunci când ești singur, sau te simți trist. Starea ta de spirit se va schimba imediat.

Mergi la teatru sau la film

De prea multe ori, nu am avut timp, în tinerețe să ne bucurăm de un film sau de o piesă de teatru. Grija pentru familie, pentru copii, pentru toate sarcinile care ne așteptau acasă, ne-au blocat în a ne oferi cu totul acestui moment. Deci, acum ai timp suficient să faci acest lucru, ori de câte ori simți. Mergi împreună cu cei dragi sau cu prietenii tău sau chiar singur. În acest fel vei avea șansa și să socializezi cu oameni noi.

Învață o pasiune nouă

Oricare dintre noi avem, cel puțin o pasiune pe care ne-a fost teamă să o pune în practică sau pur și simplu am considerat că este o pierdere de timp. Ei bine, acum ai timp suficient pentru a scoate orice pasiune din interior și a o materializa. Începe să înveți cât mai multe despre cum o poți pune în aplicare, și poate chiar să îți aducă un venit în plus. Iar dacă nu îți dorești asta, pur și simplu bucură-te de emoția și fericirea pe care această pasiune ți-o aduce, indiferent de cum arată sau ce este.

Începe o afacere

Deși s-ar putea să ți se pară deplasat, nu este deloc târziu să îți începi o afacere chiar și după pensionare. Foarte mulți oameni fac acest lucru și pe lângă fapul că le aduce venituri suplimentare, făcând un lucru pe care îl iubesc, o afacere îți aduce și sentimentul de a fi util și te menține activ și sănătos, din toate punctele de vedere. În plus, acum ai mult mai multă experiență, pe care o poți pune la bătaie, fie că vorbim despre oameni, despre a gestiona emoții sau situații.