6 soluții prin care îți poți recupera mai ușor datoriile de la parteneri

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurirecuperare creante
Ultima actualizareMarti 25 mai 2021
Vizualizari449

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dacă te confrunți în acest moment cu un partener care pare să refuze sistematic să-și achite datoriile, stai liniștit, nu ești singurul în această situație. Știm, este foarte frustrant ca tu să te asiguri că produsele sau serviciile tale sunt livrate la timp și la cele mai înalte standarde de calitate, dar facturile emise să rămână tot restante. Din fericire, există și câteva soluții pentru această situație. Află-le din cele ce urmează!

Retransmite factura

În ideea că se pot întâmpla și accidente, primul pas în procesul de recuperare a datoriilor este să retrimiți clientului factura pentru produsul vândut sau pentru serviciile prestate. Evident, atașează și o notificare legată de necesitatea realizării plății. Pune accent pe suma ce trebuie achitată prin încercuirea sau sublinierea ei. Această metodă de reamintire este destul de populară, mai ales la firmele care operează cu termene de plată lungi, de 90 sau 120 de zile.

Contactează clientul telefonic sau prin mesaj

Pare prea simplu și frumos ca toată situația să se rezolve cu un singur mesaj sau apel telefonic, nu-i așa? Ei bine, uneori nu există rea intenție, ci doar lipsă de atenție. Așadar, în cazul în care contactezi clientul, se prea poate ca acesta să efectueze plata imediat după ce ai menționat factura restantă.

Aruncă o privire pe contract

Sperăm că ai ascultat vocea rațiunii și ai încheiat un contract, un element mai mult decât necesar în procesul de recuperare a datoriilor. Verifică foarte atent clauzele stipulate în contract referitoare la plata întârziată, penalitățile și situațiile în care se poate refuza achitarea sumei de pe factură. Informează clientul sau partenerul despre toate detaliile menționate mai sus și ia în calcul și perceperea penalităților dacă termenul scadent a expirat de mult.

Obține o promisiune de plată

Știi doar cât de important este să ai acordul scris al clientului/partenerului atunci când vine vorba de o sumă datorată. Poți încheia un angajament de plată dacă știi deja că partenerul nu dispune momentan de lichidități și poți fixa alături de el noi termene de plată. În eventualitatea în care nici aceste date nu vor fi respectate, vei putea folosi în instanță angajamentul și promisiunea de plată scrise.

Folosește o firmă de recuperare a creanțelor

În eventualitatea în care toate soluțiile de mai sus nu ți se par potrivite, nu ai timp de ele sau pur și simplu nu ți se pare normal să alergi după bani care ți se cuvin, poți foarte bine să apelezi la ajutorul specialiștilor. O firmă care se ocupă de recuperarea creanțelor va prelua cu totul procesul de încasare de datorii de la rău-platnici, indiferent de valoarea facturilor neîncasate. Acest tip de companii sunt plătite doar cu un comision din valoarea banilor încasați, astfel permițându-ți să te concentrezi pe alte activități și să limitezi pierderile.

Mergi în instanță

Dacă toate soluțiile detaliate mai sus au eșuat, a venit și momentul să încerci ultima variantă. Ne referim la procesul prin care îți vei da în judecată partenerul sau clientul pentru a fi despăgubit. În mod clar această acțiune va afecta iremediabil relația dintre voi, deci ia foarte serios în calcul și această posibilitate. Nu uita că această acțiune te va costa de asemenea foarte mult timp și potențial chiar bani, deci alege această rută când sumele pe care vrei să le recuperezi sunt cu adevărat colosale.

Ideal este să-ți recuperezi banii, fie că vei face asta pe cale amiabilă, cu ajutorul firmelor specializate, fie prin instanță. Ai grijă pe viitor să-ți alegi mai bine persoanele cu care faci afaceri și începe colaborarea doar pe baza unui contract cu clauze care să te protejeze.

Sursa foto: pexels.com/photo/man-couple-people-woman-6963847/