5 femei celebre in politica

Detalii

CategoriiEducatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari8652

Voteaza & Distribuie

Descriere

De o lunga perioada de timp, femeile fac parte din prim-planul politicii. Desi timp de mai multe secole, femeile n-au cunoscut aceeasi recunoastere pe plan politic la fel ca barbatii, exceptii au fost din cele mai vechi timpuri. Reginele egiptene au condus zona Mesopotamiei inca din anul 3000 i.Hr. Dupa primul razboi mondial, femeile au devenit membri ai parlamentului in tarile est-europene. In 1960, Sirimavo Bandaranaike a devenit prima femeie prim-ministru in Sri Lanka. In 1974, in Argentina, Isabel Peron a devenit prima femeie presedinte, aleasa in mod democratic de catre poporul sau. Suedia a fost prima tara care a avut o majoritate de femei ministri. Exista regine care sunt monarhi in trei tari: Marea Britanie, Olanda si Danemarca.

Margaret Thatcher

Margaret Thatcher a studiat chimia si dreptul. Atunci cand a devenit un ministru al educatiei, s-a lovit de rezistenta revolutionarilor studenti. Margaret Thatcher a fost prim ministrul Regatului Unit pentru mai mult de 11 ani (trei mandate). A fost o conservatoare a carei diplomatie a facilitat destramarea Uniunii Sovietice, ceea ce a ajutat la sfarsirea Razboiului Rece. A fost, de asemenea, un capitalist cu o mana de fier care a redus cheltuielile guvernamentale si a fost mereu in favoarea dereglementarii si a privatizarii. Si-a castigat popularitatea cand a dus un razboi impotriva Argentinei asupra Insulelor Falkland. In timpul celui de-al treilea mandat, politica sa fiscala nu le-a placut multora. S-a opus cu fermitate Comunitatii Europene, deoarece a simtit ca intervenea in suveranitatea Marii Britanii si ar fi putut cauza alte probleme care veneau odata cu un guvernnamant mai mare. A trebuit sa se confrunte cu opozitia sindicatelor minerilor si a Armatei Republicane Irlandeze (IRA). Margaret Thatcher a fost un mare orator si a devenit una dintre cele mai notabile figuri istorice si prima femeie care a condus un partid politic intr-o tara europeana.

Indira Gandhi

Indira Gandhi a fost prim-ministrul Indiei pentru trei mandate (14 ani). Jawaharlal Nehru, tatal ei, a fost primul prim-ministru al Indiei. Politica ei de Garibi Hatao (abolirea saraciei) a jucat un rol esential in victoria ei in alegerile din 1971. A castigat razboiul impotriva Pakistanului, dupa care a instaurat o stare de urgenta in India. Aceasta miscare a facut-o costat-o scump in fata maselor indiene si a fost motivul pentru care a pierdut urmatoarele alegeri. Dupa ce a revenit la putere, Indira Gandhi si-a castigat intr-un fel ura sikh-ilor. A autorizat un atac asupra Templului de Aur, un lacas de cult al credinciosilor Sikh din Punjab, vizand anumite informatii secrete pe care teroristii le ascundeau acolo. In timpul unei actiuni de represalii, bodyguarzi ei Sikh au asasinat-o.

Angela Merkel

Angela Merkel este actualul sef al guvernului din Germania, presedinte al Uniunii Crestin-Democrate (CDU) din 10 aprilie 2000 si presedinte al grupului CDU-CSU, care este o alianta intre CDU si partidul sau omolog , Uniunea Crestin-Sociala, din Bavaria. Este, de asemenea, liderul coalitiei dintre CSU si Partidul Social Democrat din Germania (SPD), presedinte al Consiliului European si presedinte al G8. In ceea ce priveste afacerile interne ale Germaniei, Angela Merkel este direct implicata in problemele politicii de sanatate si a politicii energetice. In 2008, a fost numarul 1 pe lista revistei Forbes a celor mai puternice 100 de femei din lume. Tot in 2008 i s-a acordat Premiul Charlemagne pentru contributia la imbunatatirea Uniunii Europene.

Angela Merkel

Benazir Bhutto Benazir Bhutto a fost un politician care a prezidat Partidul Popular din Pakistan (PPP). Bhutto a fost primul sef de sex feminin al unei tari musulmane. Ea si-a servit tara ca prim-ministru timp de doua mandate. A fost o Sindhi si o musulmana siita. Ambele mandate ale ei s-au incheiat, atunci cand a fost brusc indepartata de la putere din motive de coruptie. A obtinut iertarea presedintelui Musharraf pentru greselile ei, iar in timpul unei adunari organizate de PPP pentru alegerile din 2008, Benzir Bhutto a fost asasinata.

Benazir Bhutto

Rosa Parks Rosa Parks a fost un lider care a luptat pentru drepturile civile si pentru libertatea cetatenilor de culoare ai Statelor Unite. In 1955, Parks a refuzat sa asculte ordinul unui sofer de autobuz de a elibera scaunul pentru un calator alb. Acest lucru a declansat boicotul Montgomery Bus, o miscare impotriva discriminarii rasiale in autobuze. Miscarea a dus la o scadere a veniturilor pentru transportul public si ceea ce a determinat schimbarea legilor, facand segregarea rasiala ilegala. Rosa Parks a devenit un simbol important al protestelor pentru drepturile civile. I s-a alaturat lui Martin Luther King si a primit premii din partea Asociatiei Nationale pentru Dezvoltarea Oamenilor de Culoare (NAACP) si a Congresului Statelor Unite ale Americii. Si-a scris autobiografia, intitulata Rosa Parks: Povestea mea. In 2005, a murit la varsta de 92.

Rosa Parks

Aceste femei au fost si sunt lideri importanti care au schimbat lumea in bine. Nu sunt singurele, pemtru mai exista multi alti lideri femei care au realizat lucruri importante. Unele dintre ele s-au nascut lideri, in timp ce altii au dobandit abilitatile si calitatile necesare pentru a deveni buni lideri. Sunt competente, eficiente, cu orizonturi largi si directe. Sunt etice si hotarate, fiind in acelasi timp pasionate de viziunile lor.