5 variante ca să folosești onixul în căminul tău

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Tagurionyx, piatra naturala
Ultima actualizareMarti 22 decembrie 2020
Vizualizari264

Voteaza & Distribuie

Descriere

Onixul este o piatră naturală disponibilă într-o mare varietate de forme și culori, ceea ce o face excelentă pentru decorațiuni interioare. Considerat piatră prețioasă, onixul se pretează, în egală măsură, pentru mici obiecte decorative, dar și pentru finisaje mai complexe. Spre deosebire de celelalte pietre naturale folosite în construcții, onixul nu este recomandat și pentru amenajările exterioare, fiind un material mai sensibil și mai pretențios. La interior, însă, onixul oferă locuinței un aspect deosebit, ce îmbină, armonios, luxul și eleganța. Bucătăria, baia și holul sunt locurile în care decorațiunile din onix se potrivesc cel mai bine, iar, în cele ce urmează, îți sugerăm câteva idei de amenajare.

Blat de bucătărie

Dacă îți amenajezi bucătăria și încă nu te-ai decis ce material să folosești, alege un blat de bucătărie din piatră. Piatra este un material rezistent, iar, dacă vrei ca blatul să arate și foarte bine, folosește onixul. Un blat confecționat din acest material conferă bucătăriei un aspect deosebit, datorită luciului natural și suprafeței fine.
Atenție! Ai grijă ca blatul să nu intre în contact cu anumite soluții care îl pot deteriora. Printre acestea sucul de roșii, zeama de lămâie, vinul roșu, cafeaua, detergentul și soluțiile de curățat. Suprafața onixului este ușor poroasă, iar astfel de substanțe se infiltrează în pori, dând naștere la pete. De asemenea, un blat din onix trebuie protejat de căldură și obiectele fierbinți, cum a fi o oală luată de pe foc sau o cană cu lichid prea cald.

Pardoseală

Pardoselile placate cu onix sunt de mare efect, conferind spațiului un aspect monumental. Din păcate, nu orice fel de pardoseli pot fi, astfel, decorate, întrucât există riscul ca piatra să se deterioreze rapid. Deși pare o rocă dură, onixul se zgârie foarte ușor și nu este prea rezistent sub presiunea unei greutăți mari. În plus, strălucirea naturală a pietrei se estompează pe măsură ce este „călcată în picioare”. De aceea, o pardoseală din onix ar trebui să se monteze într-o zonă mai puțin frecventată.

Pereți placați cu onix

Onixul poate fi montat sub formă de plăci și pe pereții verticali, având grijă, însă, să îi fie pusă în valoare transluciditatea. Această piatră permite trecerea parțială a luminii și creează un efect vizual spectaculos. De aceea, pereții placați cu onix trebuie să se afle în camere cu foarte multă lumină naturală. Totodată, transparența plăcilor de onix poate fi pusă în valoare cu ajutorul unor spoturi care să proiecteze lumină asupra lor.

Scări interioare

Dacă ai o locuință cu etaj, poți folosi onixul pentru placarea scării interioare. Amintește-ți, totuși, de recomandările făcute în cazul pardoselilor, fiindcă scările reprezintă o zonă intens circulată. În acest caz, decorează cu onix doar marginile, și folosește o altă piatră mai rezistentă pentru zonele centrale. Dacă ții ca întreaga scară să fie placată cu onix, e recomandat să protejezi treptele cu o mochetă. Aceasta trebuie să aibă o culoare care să se asorteze cu nuanța onixului și să nu fie foarte lată, astfel încât nu acopere piatra în întregime.

Panouri iluminate

Transparența onixului poate fi pusă în valoare și cu ajutorul unor panouri cu rol strict decorativ. Acestea pot avea forme și dimensiuni diverse, fiind construite din una sau mai multe plăci de onix și un dispozitiv de iluminat, plasat în spatele lor. Dimensiunea panoului trebuie să fie proporțională cu suprafața încăperii în care este amplasat, iar sursa de lumină trebuie să pună cât mai bine în valoare plăcile de onix.

Acestea sunt cele mai des folosite decorațiuni cu onix, dar, cu puțină imaginație, vei găsi și alte modalități de a pune în valoare calitățile acestei pietre deosebite.

Sursa foto: piatraonline.ro/onix-honey-polisat-60-x-30-x-2cm
Sursa foto: piatraonline.ro/mozaic-onix-honey-pyramid-polisat-5-x-5-cm