5 semne care pot sugera instalarea ambliopiei la copii

5 semne care pot sugera instalarea ambliopiei la copii

Detalii

CategoriiSanatate
Tagurioptica medicala
Ultima actualizareVineri 9 aprilie 2021
Vizualizari122

Voteaza & Distribuie

Descriere

Atunci când ești părinte, te cuprind nenumărate frici legate de sănătatea copilului tău. Orice febră trezește panică, orice alergie poate fi greu de gestionat, iar fraza „nu văd bine” te poate lovi ca un vis urât. Și mai dificil este atunci când copilul tău nu-ți poate spune că nu vede bine. Se întâmplă frecvent în cazul copiilor diagnosticați cu ambliopie. De aceea, părinții trebuie să fie foarte atenți la semnele care pot sugera instalarea ambliopiei și să meargă cât mai repede la un consult oftalmologic.

Ce este ambliopia

Ambliopia este o afecțiune oftalmologică, întâlnită frecvent în rândul copiilor. Mai este numită și boala ochiului leneș și poate apărea în primii ani de viață sau chiar la naștere. Se manifestă prin vedere scăzută la un ochi și nu poate fi corectată doar cu ajutorul ochelarilor de vedere. Ochiul este normal din punct de vedere anatomic, dar imaginile pe care le transmite la creier sunt încețoșate. Astfel, creierul începe să le ignore și procesează doar imaginile venite de la ochiul sănătos. În cazul în care copilul este foarte mic, nu le poate transmite părinților că nu vede bine, iar odată cu trecerea timpului, acesta se adaptează să vadă cu un singur ochi.

5 semne care pot sugera instalarea ambliopiei la copii

Deși nu are ambliopia nu are simptome ușor de depistat, sunt câteva semne care pot sugera instalarea acesteia la unul dintre ochi:
  1. Globii oculari nu se mișcă în același timp și în aceeași direcție.
  2. Ochii nu fixează același punct.
  3. Copilul își ține capul întors într-o parte, mai ales la activitățile de aproape.
  4. Copilul nu apreciază corect distanța față de obiecte, nu se orientează bine în spațiu.
  5. Copilul închide un ochi în momentele de maximă concentrare vizuală.
Dacă observați 2 semne dintre acestea, mergeți de urgență la un consult oftalmologic, singurul mod de a afla diagnosticul este un examen de specialitate.

Tratament pentru ambliopie la copii

Dacă este diagnosticată timpuriu, ambliopia poate fi recuperată complet. Tratamentul pentru ambliopie la copii este noninvaziv, nedureros și prietenos și poate fi aplicat, începând cu vârsta de 5-6 ani. Acesta constă într-un program de exerciții prin care se stimulează ochiul cu ambliopie să își îmbunătățească vederea. Exercițiile sunt simple și arată ca niște jocuri. Ședințele au loc atât în clinică, cât și la domiciliu. După efectuarea examenului oftalmologic complet, medicul stabilește protocolul de tratament, numărul de ședințe și tehnicile folosite. Durata tratamentului variază în funcție de tipul ambliopiei, vârsta copilului și abilitățile sale psiho-cognitive.

Ce trebuie să știe părinții dacă au un copil cu ambliopie

Ambliopia nu trece fără a urma tratament, iar în timp, vederea ochiului cu probleme poate scădea și mai mult. Cu cât e mai mică acuitatea vizuală la ochiul ambliop, cu atât este mai complicată recuperarea, de aceea tratamentul trebuie început cât mai devreme. Cu mai multe detalii despre ambliopie, investigații necesare și metode de tratament, vă pot ajuta specialiștii Clinicii Optisan:
T: +40360086888
M: +40746672215