4 analize și investigații, pe care trebuie să le faci, în timpul sarcinii

4 analize și investigații, pe care trebuie să le faci, în timpul sarcinii

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, ginecolog, Obstetrica - ginecologie
Ultima actualizareMiercuri 3 noiembrie 2021
Vizualizari109

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sarcina reprezintă un moment unic în viața fiecărei mămici. Deoarece corpul prezintă numeroase schimbări în această perioadă, medicul va monitoriza îndeaproape atât sănătatea mămicii, cât și a bebelușului. Procesul de monitorizare presupune, însă, efectuarea unui anumit număr de analize și investigații. Chiar dacă majoritatea testelor sunt de rutină, efectuate în fiecare sarcină, există și posibilitatea realizării a unor investigații adiționale, în funcție de potențialele riscuri ale fiecărei sarcini.

4 analize și investigații, efectuate în timpul sarcinii


Unele teste recomandate depind și de vârsta mamei, de sănătatea acesteia, istoricul familial. Fiecare sarcină este unică, așa că doar medicul specialist poate spune cu exactitate ce analize sunt necesare. Însă există patru analize și investigații, asupra cărora medicii insistă, cu precădere.

Analize de sânge

Pe parcursul sarcinii, medicul va cere efectuarea unor de analize de sânge. Acestea fiind necesare pentru evidențierea grupei de sânge și Rh-ul, ori descoperirea unor posibile riscuri pentru sarcină, cum ar fi anemia sau infecții specifice.

În general, primele analize de sânge vor fi efectuată în stadiul incipient al sarcinii și va oferi informații legate de:

  • infecțiile cu hepatita B, HIV sau sifilis;
  • anemie;
  • grupa de sânge și Rh-ul;
  • posibila prezență a afecțiunilor hematologice, cum ar fi talasemia sau anemia cu celule în seceră (siclemia).

Pe parcursul sarcinii, vor mai fi efectuate analize de sânge, pentru descoperirea nivelul de fier din organism și a potențialelor riscuri de dezvoltare a unor probleme cromozomiale.

Ecografii

Ecografiile sunt teste imagistice care folosesc ultrasunete pentru a reda o „imagine” a organelor interne. De-a lungul sarcinii, vor fi efectuate mai multe ori ecografii, pentru a monitoriza dezvoltarea bebelușului și sănătatea acestuia.

În primul trimestru, ecografia poate detecta o eventuală sarcină extrauterină, anumite anomalii fetale și stabili data la care va avea loc nașterea. Între săptămânile 18-20 vor putea fi verificate în baza ecografiilor: cantitatea de lichid amniotic, anatomia fetală, activitatea bebelușului, lungimea cervixului. Totodată, ecografia poate oferi asistență și în cadrul altor teste prenatale, cum ar fi amniocenteza. Ecografiile realizate în trimestrul al treilea vor monitoriza creșterea bebelușului, nivelul de lichid amniotic, poziția bebelușului. Tot în baza acestora, va fi analizată condiția și poziția placentei.

Teste de urină


De obicei, aceste teste vor fi efectuate la fiecare vizită la cabinetul medicului, pe toată durata sarcinii, pentru a putea descoperi potențialele infecții ale vezicii urinare sau ale rinichilor. Mai mult decât atât, laboratorul de analize va testa și nivelul de proteine din urină, excesul de proteine putând fi un semn al preeclampsiei (hipertensiune arterială).

Testarea pentru infecția cu streptococ de grup B

Această bacterie poate fi transmisă de la mamă la bebeluș în timpul nașterii, de aceea medicii vor efectua teste pentru a descoperi eventualele infectări cu streptococul de grup B, în jurul săptămânilor 35-37 de sarcină.

În cazul în care testul este pozitiv, medicul va recomanda poate recomada un tratament antibiotic. Chiar dacă în majoritatea sarcinilor se vor efectua teste stas, precum cel de translucență nucală sau amniocenteza, trebuie reținut că fiecare sarcină este diferită, ceea ce înseamnă că investigațiilor necesare ar putea varia, de la caz la caz.

Pentru informații exacte și personalizate, nu ezita să apelezi la medici specializați în servicii medicale de obstetrică-ginecologie, din cadrul centrelor Arcadia.

Sursa foto: pexels.com/photo/people-woman-sitting-technology-7089401/